Jak obrać seler naciowy? Czy można to zrobić szybko?

Seler naciowy to popularny składnik surówek i sałatek. Nic w tym dziwnego! Smak i aromat tego warzywa są bardzo intensywne, a co za tym idzie, ulepszą każde danie. Chcecie wiedzieć, jak obrać seler naciowy? A może ten proces zawsze zajmował Wam wiele czasu i szukacie szybkiego rozwiązania? Mamy na to kilka sposobów. Sprawdźcie sami, zapraszamy!

Seler naciowy – czy warto go jeść?

Seler naciowy jest źródłem potasu, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni, a także utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. To jedno z wielu korzyści płynące z jedzenia selera naciowego. Zacznijmy jednak od początku, czyli procesu dojrzewania tego warzywa. Ta dwuletnia roślina aromatyczna wytwarza okopową roślinę, a następnie łodygę kwiatową z nasionami. Dojrzały seler naciowy może pochwalić się znakomitym smakiem. Kucharze cenią go natomiast za niezwykle intensywny aromat.

Jak wybrać dojrzały seler naciowy?

Wasza rola zaczyna się już na straganie z warzywami. To właśnie tam musicie wybrać świeży i dojrzały seler naciowy. Na co zwrócić uwagę? Główka świeżego warzywa powinna być zwarta. Warto przyjrzeć się również łodygom selera, które są zielone i twarde. Jeżeli więc zauważyliście, że warzywo wygląda na bardzo miękkie, a jego barwa zmienia się w żółtą, to odłóżcie ten produkt na bok. Kolejną oznaką nieświeżości są ciemne plamki na skórce. Kupiliście już warzywo i zastanawiacie się, czy seler naciowy się obiera? Poznajcie naszą odpowiedź!

Seler naciowy jak obrać?

Być może zastanawiacie się, czy obieranie selera naciowego to konieczność. Odpowiedź jest zależna od tego, co chcecie zrobić z tym warzywem w kuchni. Jeżeli wykorzystujecie seler naciowy do potraw na ciepło, to nie ma konieczności obierania tego składnika. Chcecie schrupać warzywo solo? W takiej sytuacji obieranie selera jest koniecznością. Nie martwcie się, to naprawdę proste zadanie! Jak obrać seler naciowy? Na początku umyjcie go i odetnijcie łodygi w odległości 2 cm od korzenia. Umyjcie warzywo pod zimną wodą, a następnie delikatnie obierzcie skórkę selera. Ta czynność pozwoli pozbyć się włókien, które mogłyby przeszkadzać w jedzeniu. Tak oczyszczony seler pokrójcie według upodobań, np. w cienkie paski lub kosteczkę. Gotowe!

Jak szybko obrać seler naciowy?

Nie macie czasu na dokładne obieranie selera naciowego? Przygotowaliśmy dla Was bardzo szybką metodę. Na początku umyjcie warzywo – to krok podstawowy, niezależnie od tego czy się spieszycie. Odetnijcie łodygi w odległości 2 cm od korzenia i pokrójcie na paski. Nożem pociągnijcie za selerowe włókna i wyrzućcie je do kosza. Nie będą Wam one do niczego potrzebne. Pokrójcie seler naciowy i gotowe! Ta szybka metoda pozwoli Wam cieszyć się smakiem selera w kilka minut.

Seler naciowy w Waszej kuchni

Obieranie selera naciowego nie stanowi już dla Was żadnego problemu. Poznajcie nasze przepisy z wykorzystaniem tego warzywa. Zaczynamy!

Szukacie pomysłu na znakomite, pierwsze danie? Z pomocą przychodzi zupa krem z selera, która jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna.

A na szybką przekąskę polecamy frytki z selera, które zachwycają smakiem. Przygotujecie je w 25 minut, a efekty z pewnością Was zadowolą.

Seler na wynos? Tak, to możliwe! Spróbujcie receptury na sałatkę do słoika z ziemniakami i selerem. Pycha!

Wydaje Wam się, że tatar robiony jest tylko z mięsa? Nic bardziej mylnego! Spróbujcie receptury na tatar z selera z marynowaną kaczką. Smacznego!