Jak oddzielić białko od żółtka? Sprawdzone sposoby

Jak oddzielić białko od żółtka? Mimo starań i precyzji w rozbijaniu jajek żółta kropelka zawsze wpada do Waszych białek, sprawiając, że nici z piany? Nie martwcie się! Jeśli oddzielanie białka od żółtka to dla Was wyzwanie warto poznać sprawdzone sposoby. Z tego artykułu dowiecie się, jak skutecznie i szybko oddzielić białko od żółtka!

Przelewanie ze skorupki, do skorupki

Osobom, którym oddzielanie żółtka od białka sprawia trudności, polecamy możliwie najprostszy sposób na wykonanie tej czynności. Najpierw rozbicie jajka. Aby to zrobić, stuknijcie nim o twardą krawędź. Może to być kubek, garnek czy miseczka. Gdy Wasza skorupka podzieli się już na dwie części, to białko zacznie z niej wypływać, a żółtko pozostanie w jednej ze skorupek. Następnym krokiem jest pozbycie się całości białka. Przerzućcie żółtko z jednej skorupki do drugiej. I gotowe! Pamiętajcie jednak, że musicie zrobić to bardzo uważnie!

Przelewanie białka przez palce dłoni

Jeśli zastanawiacie się, jak błyskawicznie oddzielić żółtka od białek, to proponujemy Wam jeszcze jeden, szybki sposób, aby tego dokonać. Rozbijcie jajko i połóżcie żółtko na czystej dłoni. Białko zacznie ściekać do przygotowanej wcześniej miseczki lub kubka, a w Waszych dłoniach pozostanie jedynie żółtko.

Kolejnym, prostym sposobem na to, jak oddzielić białko od żółtka, jest wbicie jajka do lejka. To spowoduje, że całe białko spłynie do podłożonego pod lejek naczynia, a żółtko w nim zostanie. Chyba nie ma nic prostszego!

Oddzielanie żółtka od białka butelką

Czy zastanawiając się, jak dobrze oddzielić białko od żółtka, pomyślelibyście o plastikowej butelce? Zaskoczymy Was, bo to właśnie kolejny, sprawdzony sposób, aby to zrobić. Jajko wbijcie na talerzyk. Delikatnie ściśnijcie plastikową butelkę i umieszczając ją nad żółtkiem, zwolnijcie uścisk. To spowoduje, że butelka zassa żółtko i idealnie oddzieli je od białka.

Separator do żółtek

A gdyby tak skorzystać z możliwości technicznych i zaopatrzyć się w separator do jajek? Zazwyczaj wygląda on jak duża łyżka z dziurką w środku, do której spływa białko. To świetny, kuchenny gadżet, który w sklepach nierzadko występuje w zabawnych kształtach i kolorach. Można go znaleźć także w postaci gruszek, które zasysają żółtko w podobny sposób, co plastikowa butelka.

Pojedyncze wbijanie jajek

Pamiętajcie, że jajko warto wbijać pojedynczo do osobnego naczynia, by sprawdzić świeżość. Wtedy można śmiało wrzucać jajka do zbiorczego naczynia. W przypadku, gdy jedno z jajek nie będzie świeże, nie ma obawy, że cała masa się zmarnuje. Jajka warto przechowywać w lodówce, zimne żółtko zdecydowanie lepiej oddzieli się wtedy od białka.

Dania z wykorzystaniem jajek - nasze propozycje

Skoro już doskonale wiecie, jak oddzielić żółtka od białek, sprawdźcie kilka naszych propozycji na wykorzystanie jajek w przygotowywanych przez Was daniach.

Zupa na żółtkach? Brzmi intrygująco! Spróbujcie zupy serowej na żółtkach, która zaskoczy Was swoim smakiem.

Co powiecie na bezmięsny sposób na wykorzystanie żółtek? Zalejcie wybrane przez Was warzywa roztrzepanym żółtkiem i przygotujcie fenomenalne warzywa w cieście!

Żółtko jest podstawowym składnikiem pysznych potraw – czy to słodkich, czy słonych. Spróbujcie zatem ciasteczek z sera i rozmarynu oraz knedli pieczarkowych, a nie będziecie zawiedzeni!