Jak smażyć jabłka na szarlotkę? Jak je przygotować?
Szarlotka to znane i lubiane ciasto, którego smak przywodzi na myśl wiele wspomnień z dzieciństwa. Możemy serwować je na wiele sposobów: z kruszonką, biszkoptem, budyniem czy lodami. W każdej recepturze na szarlotkę jest jednak jeden niezastąpiony składnik, czyli jabłka. To właśnie one odgrywają w cieście najważniejszą rolę. Jak przygotować jabłka do szarlotki? Czy trzeba je smażyć? Zdradzamy sekretny przepis na najlepsze jabłka do wypieku. Zapraszamy!
Jabłka do szarlotki – jakie wybrać?
Chyba każdy z Was zgodzi się z nami, że jabłka są najważniejszym elementem szarlotki. Właśnie dlatego tak ważnym zadaniem jest wybranie odpowiedniego gatunku tych owoców. Najlepiej sprawdzą się jabłka o kwaskowatym posmaku oraz zwartej konsystencji. Unikajcie owoców, które są bardzo soczyste, ponieważ szarlotka wyjdzie zbyt mokra i ciasto może rozpadać się na talerzu. Na szczególną uwagę przy wyborze jabłek zasługują antonówki o białym i zwartym miąższu. Dobrze sprawdzi się także wszystkim znana odmiana szara reneta. Te jabłka uznawane są za najbardziej aromatyczne, więc jesteśmy pewni, że zrobicie z nich pyszne ciasto. Jak przygotować jabłka na szarlotkę? Podpowiadamy!
Jabłka na szarlotkę – jak zrobić bez smażenia?
Przygotowanie jabłek do szarlotki zaważy na smaku całego deseru, dlatego to naprawdę ważne zadanie. Od czego zacząć? Pierwsza opcja, jaką dla Was przygotowaliśmy, bazuje na surowych owocach. Zaopatrzcie się w: 1,2 kg jabłek, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę cukru trzcinowego oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Obierzcie owoce ze skórki oraz zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach. Później dodajcie do jabłek resztę składników i dokładnie wymieszajcie, aby powstała jednolita masa na szarlotkę. Wyłóżcie ją na ciasto, pieczcie i cieszcie się aromatem wyjątkowego deseru. PS. Szarlotka najlepiej smakuje po podgrzaniu i serwowana z lodami!
Jak usmażyć jabłka na szarlotkę?
Chociaż surowe jabłka są bardzo smacznym dodatkiem do szarlotki, to te podsmażone na patelni wypadają równie apetycznie. Jak je przyrządzić? Będziecie potrzebować: 2,5 kg jabłek, 70 g cukru, 0,25 szklanki wody, 2 łyżeczki cynamonu oraz opcjonalnie sok z cytryny. Jak smażyć jabłka na szarlotkę? Obierzcie owoce, usuńcie z nich gniazda i pokrójcie na kawałki w kształcie kwadratów. Połowę z jabłek wrzućcie na patelnię i smażcie je z wodą oraz sokiem z cytryny. Po upływie 30 minut dodajcie do nich drugą część owoców, cukier i cynamon. Smażcie jabłka przez kolejne 20 minut, aby całość zgęstniała i idealnie sprawdziła się jako nadzienie. Wiecie już, jak zrobić jabłka na szarlotkę w dwóch wariantach. Powodzenia!
Nasze przepisy na szarlotkę
Nie pozostawiamy Was bez gotowych przepisów i na koniec przygotowaliśmy dla Was garść kulinarnych inspiracji. Wykorzystajcie wiedzę na temat tego, jak usmażyć jabłka na szarlotkę i spróbujcie upiec idealne ciasto.
Klasyczna szarlotka nie ma sobie równych. To ciasto od lat gości na naszych stołach i śmiemy twierdzić, że ta tradycja będzie trwać przez następne kilkadziesiąt lat.
Jak podsmażyć jabłka na szarlotkę? To już wiecie! Przygotujcie pyszną szarlotkę z kruszonką, która charakteryzuje się delikatnym ciastem i wyjątkowym aromatem cynamonu.
A dla fanów ciekawych połączeń smakowych polecamy szarlotkę z kokosem. Takie urozmaicenie wprowadzi powiew świeżości do Waszego menu!
Na koniec mamy coś dla prawdziwych łasuchów, czyli szarlotkę z lodami. Chyba nikt nie oprze się takiej chwili słodyczy. Smacznego!
Komentarze (0)