Jak zrobić białą czekoladę do jedzenia – z lub bez mleka w proszku?

Biała czekolada to przekąska, po którą sięgamy, gdy najdzie nas ochota na coś dobrego. Zaledwie kilka kostek potrafi poprawić humor i osłodzić chwilę! Sklepowe półki uginają się od ilości białej czekolady, jednak nic nie pobije jej smaku, gdy zostanie przyrządzona w domu. Mało kto oprze się nawet jednej kosteczce tego specjału! Jak zrobić białą czekoladę do jedzenia w domowych warunkach? Zostańcie z nami i poznajcie sprawdzony przepis na białą czekoladę. Zapraszamy!

Biała czekolada, czyli przysmak doskonały

Biała czekolada to produkt ceniony przez wszystkich fanów słodyczy. Aromatyczna, rozpływająca się w ustach i niezwykle smaczna. Każdy, kto spróbował chociażby kostki tego specjału, wie, że naprawdę ciężko mu się oprzeć. Sama słodycz! Biała czekolada charakteryzuje się jasnym kolorem, co odróżnia ją od innych typów czekolad. Skład tego specjału jest prosty, chociaż wiele osób modyfikuje go, dodając ulubione produkty. Często więc możemy spotkać słodkie bloczki z orzechami, migdałami i herbatnikami. Jak zrobić białą czekoladę do jedzenia, aby zachwycała smakiem? Poznajcie najprostszy przepis na białą czekoladę!

Jak zrobić czekoladę białą?

Do przygotowania białej czekolady będziecie potrzebować zaledwie trzech składników! Oto one: 100 gramów tłuszczu kakaowego, 115 gramów mleka w proszku oraz 140 gramów cukru pudru. Jak zrobić białą czekoladę w domu? To naprawdę proste zadanie! Przygotowywanie białej czekolady z przepisu od naszej redakcji zacznijcie od rozpuszczenia tłuszczu kakaowego w kąpieli wodnej. Później przesiejcie przez sitko mleko w proszku oraz cukier, aby nie było żadnych grudek w masie. Dodajcie składniki do rozpuszczonego tłuszczu kakaowego i wymieszajcie całość. Trzymajcie naczynie w kąpieli wodnej, dopóki masa nie będzie miała jednolitej konsystencji. Gotowe! Przelejcie białą czekoladę do foremek i włóżcie ją do lodówki na kilka godzin. Sami przyznajcie, że to naprawdę proste zadanie. Wiecie już, jak zrobić białą czekoladę z mleka w proszku. Co zrobić, gdy zabraknie tego składnika w Waszych zapasach? Jak zrobić czekoladę bez mleka w proszku? Mamy na to sposób!

Biała czekolada bez mleka w proszku

Pora na kolejną recepturę! Jak zrobić białą czekoladę bez mleka w proszku? Potrzebujecie sprawdzonego zamiennika, który nie popsuje smaku i konsystencji naszego słodkiego specjału. Z pomocą przychodzi zwykłe mleko, które każdy z nas ma w lodówce. Jednak jest coś, co jeszcze bardziej będzie pasować do przepisu na białą czekoladę/ Najlepiej sprawdzi się niesłodzona odżywka białkowa. Będziecie potrzebować około 5 łyżek tego produktu, a masa czekoladowa zachwyci Was smakiem, konsystencją i niepowtarzalnym aromatem. Przygotowanie słodkiego bloku z tym dodatkiem będzie równie łatwym zadaniem. Wiecie już, jak zrobić domową białą czekoladę. Działajcie!

Przepisy z białą czekoladą

Biała czekolada zrobiona? Możecie wykorzystać ją do przygotowania smacznych deserów! Zobaczcie, jakie przepisy z białą czekoladą sprawdzą się najlepiej!

Sernik z białą czekoladą to wyjątkowo smaczny deser. Możecie zaserwować go na różne okazje: urodziny, imieniny czy spotkanie ze znajomymi. Zawsze smakuje tak samo dobrze!

W lecie trzeba korzystać z owoców sezonowych! Zróbcie tartę z białą czekoladą i borówkami, a efekty Was zachwycą. Pycha!

Ciasto biały puch to przysmak każdego łasucha. Wiecie już, jak zrobić białą czekoladę, która jest jednym z elementów tego przepisu. Powodzenia!

No i na koniec deser w ciekawej formie. Przed Wami lodowe spaghetti! Taki specjał nie tylko dobrze smakuje, ale również zachwyca warstwą wizualną. Spróbujecie?