Jak zrobić żelki w domu?

Domowe żelki to przysmak, który przypadnie do gustu nie tylko dzieciom! Co prawda te łakocie bez problemu można znaleźć w sklepach, ale ich własnoręczne przygotowanie pozwoli nam mieć pełną kontrolę nad składem przekąski i zadbać o to, by smakowały tak, jak najbardziej lubimy. Słodkie, a może kwaśne? To zależy wyłącznie od szefa kuchni! Sprawdź, jak zrobić żelki i zaskocz swoich domowników niebanalnym słodkim co nieco.

Żelki – jak zrobić i dlaczego warto przygotować je w domu?

O najbardziej istotnych zaletach już wspomnieliśmy. Warto też dodać, że przygotowanie żelków w domu jest dziecinnie proste i nie wymaga ani wielu godzin, ani skomplikowanych manewrów czy akcesoriów kuchennych. Tak naprawdę do ich uformowania wystarczą foremki, których zwykle używany do zrobienia kostek lodu. Jednak, by nadać im bardziej fantazyjny kształt, wykorzystajmy foremki do pralinek. Dzięki nim nasze łakocie będą wyglądać jeszcze lepiej!

Jak zrobić żelki z galaretki?

Na pierwszy ogień proponujemy najprostszą możliwą opcję. Potrzebne będą tylko 2 składniki, mianowicie: 1 opakowanie dowolnej galaretki oraz 100 mililitrów wrzącej wody. Co dalej? Jak zrobić żelki z galaretki krok po kroku?

  • Gorącą wodę i galaretkę wymieszaj. Zadbaj o to, by proszek całkowicie rozpuścił się we wrzątku.
  • Płynną galaretkę od razu przelej do przygotowanej wcześniej formy.
  • Odstaw do ostygnięcia.
  • Gdy galaretka będzie chłodna, wstaw ją do lodówki na co najmniej kilka godzin, by stężała. Gotowe!

Jak zrobić domowe żelki z soku owocowego?

Ten sposób jest odrobinę bardziej skomplikowany, ale daje większe pole manewru w kontekście zabawy ze smakiem własnoręcznie przygotowanych łakoci. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić żelki w domu, przygotuj: 100 mililitrów dowolnego soku, 6 łyżeczek sproszkowanej żelatyny i 1 łyżkę cukru. Jeśli masz ochotę na kwaśny akcent, dodaj łyżkę soku z cytryny, ale nie jest to niezbędne dla pysznego efektu.

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę wsyp do niewielkiego rondelka i zalej owocowym sokiem. Odstaw na 10-15 minut, by napęczniała.
  • Ustaw garnek na małym palniku i powoli podgrzewaj, cały czas mieszając.
  • W międzyczasie dodaj cukier.
  • Nie odchodź od kuchenki! Żelatyna z sokiem muszą się podgrzać, ale nie można ich zagotować.
  • Domową galaretkę przelej do foremek i odstaw do ostygnięcia.
  • Gdy całość osiągnie temperaturę pokojową, wstaw do lodówki.

Do czego wykorzystać domowe żelki?

Takie przysmaki podbiją serca smakoszy w każdym wieku. Oczywiście, można je zajadać bez żadnych dodatków, ale czemu nie wykorzystać domowych żelków w jeszcze bardziej efektownych deserach? Podczas podwieczorku podaj naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami, a szybko okaże się, że milusińscy pojawią się przy stole z prędkością światła. Wiedzę na temat tego, jak zrobić żelki w domu, wykorzystaj również podczas pracy nad truskawkową lodową fontanną. Być może lodowej kanapki z żelkami nie podasz w porze śniadania, ale jako słodki poczęstunek podczas kinderbalu sprawdzi się pierwszorzędnie! Twoje pociechy będą zachwycone widokiem lodów czekoladowych z bitą śmietaną, które przyjmą kształt sympatycznego mruczka. Nie wahaj się użyć domowych żelków do udekorowania talerzyków z lodami owocowymi z rurkami waflowymi „Żyrafą” – zachwycą wszystkich miłośników safari!