Kardamon – do czego pasuje? Jakie ma zastosowanie i jak go jeść?
W kuchni cenimy przyprawy, które wydobywają z potraw głębię smaku. Niezwykle ważnym dodatkiem do dań jest kardamon, pochodzący z rodzin imbirowatych. Ten aromatyczny proszek jest jedną z najdroższych przypraw na świecie! Wcale nas to nie dziwi, ponieważ dania z dodatkiem kardamonu są wyraziste, unikatowe i niezwykle smaczne. Do czego pasuje? Jakie zastosowania ma kardamon? Zostańcie specjalistami od tej przyprawy. Zapraszamy!
Kardamon – czym się charakteryzuje?
Kardamon to przyprawa, której właściwościami cieszymy się już od tysięcy lat! Te nasiona służyły starożytnym Rzymianom i Grekom! Początkowo kardamon nie był popularny kulinarnie. Gdy w końcu ktoś odkrył znakomity smak i aromat kardamonu te niewielkie ziarenka stały się tak rozpoznawalne, że szybko trafiły na listę najdroższych przypraw na całym świecie. Wcale nas to nie dziwi – korzenny zapach i ostry smak są nie do podrobienia! Dziko rosnący krzak z tym specjałem występuje na Sri Lance i w Indiach. Jak jeść kardamon? Możemy spotkać go w różnych postaciach, oto niektóre z nich: ziarenka, strąki, olejek i proszek. Jedno jest pewne! Kardamon, niezależnie od formy, zawsze zachwyca swoimi właściwościami i unikatowym aromatem.
Kardamon – zastosowanie w potrawach
Chcecie zrobić pyszne potrawy z dodatkiem aromatycznej przyprawy? Przychodzimy z pomocą! Do czego pasuje kardamon? Tej przyprawy nie może zabraknąć w potrawach kuchni indyjskiej. Przygotujcie pikantne curry lub zupę dhal z tym dodatkiem, a efekty Was zachwycą! Przyprawa poprawi również smak innych kuchni orientalnych, np. koreańskiej i chińskiej. Kardamon do czego? Ten aromatyczny specjał będzie doskonałym składnikiem aromatycznego gulaszu. Nie ma przyprawy, która lepiej pobudzi Wasze kubki smakowe. Czy wyobrażacie sobie aromatyczne i soczyste mięso, które będzie rozpływać się w ustach? Przygotowanie takiej potrawy jest możliwe dzięki kardamonowi! Jeżeli jeszcze nie próbowaliście połączenia mięsa i tej przyprawy, to pora nadrobić zaległości! Naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się kompozycja kardamonu i wieprzowiny.
Kardamon jak używać? Desery i napoje
Przyprawy nie służą nam tylko do przygotowania wytrawnych potraw, możemy je również dodawać do słodkich wypieków! Kardamon to znakomity dodatek do chrupiących ciasteczek lub aromatycznego jabłecznika. Niektórzy nie wyobrażają sobie pierniczków bez tej przyprawy! Gdzie jeszcze kardamon spełni swoje zadanie? W aromatycznych napojach! Z łatwością zrobicie z niego sezonową herbatę lub koktajl o wyrazistym smaku. Opcji macie naprawdę wiele i każda z nich sprawdzi się doskonale w Waszej kuchni. Kardamon to przyprawa do czego? Nie zastanawiajcie się już dłużej i stwórzcie kulinarne dzieła z dodatkiem tego składnika.
Przepisy z kardamonem – prawdziwe bogactwo smaków!
Czas na wykorzystanie kardamonu w Waszej kuchni. Zobaczcie sprawdzone przepisy z kardamonem, które zachwycą wszystkich aromatem i smakiem. Zaczynamy!
Zupa krem z marchewki z kardamonem zagwarantuje prawdziwą ucztę. To rozgrzewająca propozycja, która zachwyca smakowymi kompozycjami.
Na danie główne polecamy pysznego kurczaka korma. Zaserwujcie go z ryżem lub innymi dodatkami i cieszcie się dobrym obiadem! Równie smacznym, orientalnym daniem są pierożki singharas. Spróbujecie?
No i na koniec – rozgrzewająca herbata zielona, która doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. Nie może zabraknąć w niej aromatycznego kardamonu!
Komentarze (0)