Labneh – co to jest? Jak zrobić i do czego?

Chociaż nazwa labneh brzmi naprawdę tajemniczo, to zdecydowanie jest to jeden ze kulinarnych specjałów, na które warto zwrócić uwagę. Ten popularny w krajach bliskowschodnich i śródziemnomorskich przysmak zachwyca delikatną konsystencją i doskonałym smakiem. Domyślacie się, co może kryć się pod nazwą labneh? Jeżeli nie, to koniecznie zostańcie z nami. Zdradzamy, co to jest labneh i podpowiadamy, jak go zrobić. Zapraszamy!

Labneh – co to?

Chociaż nazwa labneh brzmi naprawdę tajemniczo i oryginalnie, to kryje się pod nią całkiem popularny produkt! Co oznacza? Labneh to ser z jogurtów naturalnych lub greckich, który pochodzi z Libanu. Na tym kraju nie kończy się jednak popularność tego specjału, często występuje on również na talerzach Greków. Ser labneh co to jest? Możecie również spotkać się z innymi nazwami tego produktu: labne lub labnito. Przejdźmy jednak do najważniejszego, czyli walorów specjału labneh. Ten serek wyróżnia się kremową i lekką konsystencją, która podbiła podniebienia mieszkańców całego świata. Jeżeli zaciekawił Was opis tego produktu – mamy dla Was coś specjalnego. Podpowiadamy, jak zrobić serek labneh.

Labneh – jak zrobić?

Jeżeli martwicie się, że przygotowanie serka labneh jest skomplikowanym zadaniem, to jesteście w dużym błędzie. Na liście składników znajdziecie zaledwie trzy produkty, będziecie potrzebować: 800 gramów jogurtu naturalnego lub greckiego, 1 łyżeczkę soli oraz ulubione zioła, np. oregano. Wymieszajcie wszystkie składniki i odłóżcie je na bok. Później przygotujcie sitko o średnicy minimum 16mm. Wyłóżcie je gazą i połóżcie sitko na garnku. Wlejcie do środka jogurt. Następnie ostrożnie zawiążcie końce gazy za pomocą gumki. Przełóżcie całą konstrukcję do lodówki. W naczyniu pod sitkiem będzie odkładać się serwatka, a Wy uzyskacie pyszny serek, który doskonale smakuje w wielu wariantach. Do czego używać labneh? Zobaczcie na nasze propozycje.

Labneh – z czym serwować?

Przygotowaliście serek labneh i nie wiecie, z czym go podawać? Przychodzimy z propozycjami! Labneh ma wyjątkowo kremową i delikatną konsystencję, dlatego doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek. Świeża bułka lub bruschetta z tym przysmakiem będzie pysznym śniadaniem. Możecie także dorzucić serek do ulubionej sałatki lub nałożyć na tortille. Opcji jest naprawdę wiele! Nie myślcie jednak, że labneh nada się jedynie do potraw na słono. Jeżeli przygotowujecie serek bez ziół, to możecie dodać go do sernika na zimno. Sami widzicie, że labneh to produkt, który otwiera przed Wami wiele możliwości w kuchni.

Nasze przepisy w Waszych kuchniach

Ser labneh do czego? To już wiecie! Na koniec zobaczcie na nasze przepisy, które ułatwią Wam kulinarne przygotowania. Będzie prosto, szybko i wyjątkowo apetycznie!

Labneh z jogurtu to przysmak, którego nie może zabraknąć na Waszych kanapkach. Może zdecydujecie się na upieczenie własnego chleba? Mamy dla Was sprawdzony przepis. Chleb na zakwasie wyjdzie chrupiący i mięciutki. Pycha!

Bruschetta z pomidorami i serkiem labneh będzie gwiazdą wieczoru na spotkaniu ze znajomymi. Uważajcie, bo ta przekąska może szybko zniknąć z talerzy.

Na obiad polecamy Wam tortillę z tuńczykiem. Dorzućcie do środka odrobinę serka labneh, a uzyskacie jeszcze lepsze efekty. Powodzenia i smacznego!