Pektyna – co to jest? Jakie ma zastosowanie i jak używać pektyny?
Pektyna to naturalna substancja, która wchodzi w skład licznych produktów spożywczych. Popularność tego składnika rośnie i jest on nazywany roślinnym zamiennikiem żelatyny. Chcecie poznać zastosowanie pektyny, a także jej właściwości? Przychodzimy z pomocą! Z nami dowiecie się wszystkiego o tej substancji. Zapraszamy!
Pektyna – czym jest i do czego ją stosować?
Co to jest pektyna? To naturalna substancja, która występuje w ściankach wewnętrznych owoców. Na etykietach w sklepach znajdziecie ją pod nazwą E440. Wiele osób kojarzy literę „E” ze sztucznymi składnikami, jednak co do pektyny nie musicie się obawiać, ponieważ pochodzi ona z owoców. Jakie właściwości ma ten produkt? Chroni przede wszystkim przed wysuszeniem.
Pektyna – gdzie jej szukać?
Znacie już odpowiedź na pytanie: co to pektyna. Czas poznać owoce i warzywa, w których najczęściej występuje ta substancja. Oto kilka z nich:
- Jabłka – zawartość pektyn w tych owocach wynosi maksymalnie 1,5%
- Pomarańcze – największa zawartość pektyn w tych owocach sięga 0,5%
- Marchewki – zawierają około 1,5% pektyn
Sproszkowaną substancję znajdziecie w sklepach. Ta pakowana pektyna najczęściej pochodzi ze skórek cytrusów. Cena za opakowanie sproszkowanych pektyn może wynosić nawet kilkadziesiąt złotych.
Właściwości pektyny
Co to są pektyny i dlaczego porównujemy je do żelatyny? Musimy zwrócić uwagę na właściwości tych dwóch substancji: żelujące oraz zagęszczające. I wszystko staje się jasne! Pektyna jak ją stosować? Możecie domyślić się, że ta substancja będzie doskonałym składnikiem przetworów lub potraw, które potrzebują zagęszczenia konsystencji. Jeżeli do tej pory używaliście żelatyny, to w większości przypadków będziecie mogli zastąpić ją pektynami! Jest to dobra opcja dla osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pektyna – zastosowanie
Zastanawiacie się, gdzie dodawać pektynę? Przychodzimy z pomocą! Być może słyszeliście kiedyś pytanie, co to jest pektyna do dżemu? Właśnie od tego przetworu należy zacząć opowieść o tej substancji! Jeżeli lubicie dżemy i konfitury, to pektyna z pewnością Wam się przyda. Dodajcie ją do swoich przetworów, a zauważycie znaczną poprawę w ich konsystencji! Pektyna świetnie sprawdza się również jako składnik owocowych musów i deserów. Opcji jest naprawdę wiele! Jeżeli szukacie substancji, która zagęści Wasz produkt, to śmiało sięgajcie po pektynę.
Czas na gotowanie!
Pektyna co to jest? Zapomnijcie o tym dylemacie i przejdźcie do przygotowania pyszności z tym składnikiem. Przygotowaliśmy dla Was najlepsze receptury!
Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem to prawdziwy rarytas. Koniecznie przygotujcie go w swojej kuchni i serwujcie z grzankami lub ulubionym pieczywem. Pycha!
A na jesień polecamy Wam dżem z dyni. To znakomity wyrób, dzięki któremu będziecie mogli przygotować pyszne śniadanie lub kolację.
Łasuchom polecamy ciasto z budyniem i dżemem porzeczkowym. Gdy ktoś zapyta, pektyna co to jest i dlaczego użyliście jej do tego przepisu – doskonale wiecie, jak wytłumaczyć to zagadnienie.
Nie ma to jak grillowane udka w cytrusowym dżemie. Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? Być może brzmi dość niestandardowo, ale uwierzcie nam, że efekty będą znakomite. Przygotujcie dżem z pektyną i stwórzcie pyszną potrawę z mięsem. Życzymy Wam smacznego!
Komentarze (0)