Pikle – co to jest? Jak zrobić je z ogórków?
Pikle to znany od wielu lat przysmak, który wciąż jest na topie. Nic w tym dziwnego – spożywanie tego specjału wiąże się z samymi korzyściami dla podniebienia. Czym właściwie są pikle i jak przygotować je w domowych warunkach?
Pikle – co to za przysmak?
Przetwory z sezonowych warzyw są nieocenionym przysmakiem w zimowe dni i nie tylko! Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek, mięs i dań typu fast food, np. hamburgerów. Pod nazwą „pikle” kryje się mieszanka ogórków, marchewki, cebuli i dyni, którą zaprawiamy w marynacie z octu oraz przypraw. Jedliście kiedyś pikle? Jeżeli nie, to koniecznie musicie nadrobić zaległości. Te chrupkie warzywa o intensywnym smaku nie mają sobie równych. Na dodatek przygotowanie ich w domowych warunkach jest niezwykle proste, o czym zaraz się przekonacie.
Pikle – jak zrobić?
Przychodzimy z pomocą i dokładnymi instrukcjami na przyrządzenie tego przepisu. Oto nasze wskazówki:
- Zacznijcie od wybrania świeżych warzyw bez oznak zepsucia. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzą się: ogórki, marchewka, dynia oraz cebulka. Dokładnie umyjcie warzywa i pokrójcie je na mniejsze kawałki.
- Wyrazisty smak przetworów to zasługa zalewy z przyprawami. Jak zrobić pikle z ogórków na zimę? Wymieszajcie wodę, ocet, cukier, sól oraz gorczycę i gotujcie. Później przełóżcie warzywa do czystych słoików, wlejcie do nich przygotowaną zalewę i dokładnie zakręćcie.
- Na koniec pasteryzujcie słoiki z pysznymi przetworami. Proces ten powinien zająć Wam około pół godziny. Po wyciągnięciu przetworów z wody schowajcie je do zaciemnionego miejsca, np. spiżarni.
Pikle – z czym podawać?
Te chrupkie warzywa sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia, dodatek do kanapki, a także jako sałatka obiadowa. Spożywanie ich to nie tylko korzyść dla naszego podniebienia, ale również organizmu.
Spróbujcie naszych przepisów
Sprawdźcie nasze przepisy z tym przysmakiem!
Pikle z curry to przepis od prawdziwego szefa kuchni. Aromatyczne, chrupkie i wyjątkowo smaczne – musicie ich spróbować!
A dla fanów mięs i warzyw polecamy kanapki z wołowiną i piklami. Przygotujcie je na śniadanie, a później cieszcie się dobrze rozpoczętym dniem.
Gdy sałatka jajeczna z piklami pojawia się na talerzu, to inne dodatki mogą się schować! Przygotujecie ją w 15 minut, a efekty będą zaskakujące. Zaserwujcie sałatkę na świeżutkim chlebie upieczonym według naszego przepisu. Smacznego!
Komentarze (0)