Suszenie kiełbasy. Jak suszyć kiełbasę w piekarniku – po i przed wędzeniem?
Suszona kiełbasa to nie lada rarytas dla miłośników smacznych wędlin. Przygotowana w domu smakuje najlepiej i zdecydowanie różni się od produktów, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Jak suszyć kiełbasę w piekarniku? Jeżeli zastanawialiście się kiedyś nad zrobieniem tego przysmaku, to jesteście w dobrym miejscu! Podpowiadamy, jak w prosty sposób suszyć kiełbasę w domowych warunkach. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!
Jak suszyć kiełbasę w domu? Podpowiadamy!
Wśród mięsnych smakołyków możemy wyróżnić jedną, wyjątkowo lubianą wędlinę – kiełbasę suszoną. Zapewne każdemu z Was zdarzyło się chociaż raz zjeść ten produkt, ponieważ często gości on na stołach podczas większych uroczystości, np. imienin. Dlaczego warto suszyć kiełbasę? Przychodzimy z odpowiedzią! Suszenie kiełbasy wpływa na zmniejszenie zawartości wody w mięsie, co natomiast hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów. Dodatkowo tak przygotowana wędlina ma znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia od innych produktów dostępnych na rynku. Zdecydowanie warto uwzględnić ją w jadłospisie! Jak suszyć kiełbasę? Poznajcie nasze sprawdzone metody.
Jak suszyć surową kiełbasę?
Do suszenia kiełbasy nie potrzebujecie specjalnego sprzętu. Wystarczy pomieszczenie z odpowiednią temperaturą i poziomem wilgoci, a wszystko pójdzie zgodnie z planem! Jak suszyć kiełbasę, żeby nie pleśniała? Wilgotność powietrza w pomieszczeniu powinna wynosić około 65%. Równie ważna jest temperatura – nie może przekraczać 14°C, inaczej kiełbasa będzie suszyć się nierównomiernie. Spełnienie tych warunków pozwoli Wam cieszyć się gotową wędliną po około 10 dniach. Jeżeli nie chcecie czekać aż tak długo, to wykorzystajcie piekarnik do suszenia kiełbasy, który znacznie przyspieszy cały proces!
Jak suszyć kiełbasę w piekarniku?
Możecie suszyć kiełbasę na dwa sposoby – przed i po wędzeniu. Którą opcję wybierzecie?
- Suszenie kiełbasy przed wędzeniem – przyjrzyjmy się najpierw przyrządzaniu surowej wędliny. Osłonki z mięsnym farszem ułóżcie na blaszkach i włóżcie je do piekarnika nagrzanego do 60°C. Dokładnie obserwujcie, co dzieje się z wędliną w urządzeniu i czy kolor mięsa ulega zmianie. Jak długo suszyć kiełbasę? Cały proces powinien zająć Wam od 3 do 4 godzin.
- Suszenie kiełbasy po wędzeniu – pora na drugą opcję przyrządzania wędliny! Możecie również ususzyć wędzoną kiełbasę. Ten proces jest bardzo podobny, a nawet prostszy! Wyłóżcie wędzoną kiełbasę na blaszce i pieczcie wędlinę w urządzeniu nagrzanym do 60°C. Jedyną zmianą będzie czas pieczenia – w tym przypadku wynosi on około 2 godzin. Polecamy Wam obserwowanie konsystencji kiełbasy, która powinna się skurczyć i stwardnieć.
Nasze przepisy z suszoną kiełbasą
Wiecie już, że suszenie kiełbasy w piekarniku jest szybkim i prostym procesem. Przygotujcie tę wędlinę w domu i cieszcie się doskonałymi efektami. To nasze inspiracje na wykorzystanie kiełbasy suszonej!
Risotto cebulowe z kiełbasą to włoskie danie z polskim akcentem. Dodajcie do receptury nasz suszony przysmak, a efekty Was zachwycą.
Zapiekanka z ziemniaków z kiełbasą to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla wszystkich fanów mięsa. Spróbujecie? A może wolicie makaron z kiełkami i kiełbasą. To równie smaczna opcja!
W naszych końcowych inspiracjach nie mogło zabraknąć przepisu na chleb z garnka, który stworzy z wędliną doskonałe połączenie. Spróbujecie? Mamy nadzieję, że suszenie kiełbasy nie sprawi Wam żadnych trudności. Powodzenia!
Komentarze (0)