Must have, czyli karkówka
Tradycyjnie na grillu najczęściej podaje się oczywiście karkówkę. Mięso kroimy w kostki i marynujemy, wstawiając na kwadrans do lodówki. „Do marynaty możemy dodać łyżkę musztardy, by smak mięsa był jeszcze bogatszy” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Dodatkami do mięsa będą czerwona cebula i papryka. Aromatyczny rozmaryn dopełni całości. Goście na grillu będą zachwyceni tak przygotowanym mega szaszłykiem z karkówki z grilla.
Będzie szlachetnie, czyli aromatyczne polędwiczki
Jak przygotować grillowane polędwiczki? Zanim położymy polędwiczki na ruszcie, powinniśmy je zamarynować. Nietypowym pomysłem jest marynata z warzyw. Najpierw należy je zapiec w piekarniku – bakłażana, cebulę, czosnek i paprykę. Po wystudzeniu warzywa blendujemy z oliwą i koncentratem. Do gotowego sosu dodajemy kolendrę. Tak przygotowane polędwiczki stworzą na grillu doskonały duet z boczkiem - nabijamy je naprzemiennie na patyki. „Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, namoczmy je uprzednio w wodzie” – przypomina szef kuchni Knorr.
Kawał... mięsa!
Mięso z grilla to nie tylko kurczak i karkówka, ale także rozbef! Na przykład rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero. Krwiste, czerwone mięso w połączeniu z aromatyczną marynatą będzie pysznym pomysłem na kolację ze znajomymi. Do niego można przyrządzić nietypowe dodatki – takie jak frytki z batatów z syropem klonowym. Smak mięsa podkreśli pikantny dip z papryczki habanero.
Warzywnie
Początek maja to rozpoczęcie sezonu na szparagi! W wersji grillowanej smakują wyjątkowo! Są też proste w przyrządzeniu. W połączeniu ze świeżym jarmużem, truskawkami i serem halloumi, stworzą wiosenną i lekką sałatkę. „Doskonałym dodatkiem do sałatki z truskawkami i grillowanymi szparagami będzie świeża kolendra” – poleca szef kuchni Knorr.
Grzybowo
Pieczarki przyrządzane na grillu znane są z doskonałego smaku. Mogą też być pysznym składnikiem… sałatki! Wypróbuj przepis na sałatkę z grillowanymi pieczarkami i brokułami. W połączeniu z brokułami i serem pleśniowym pieczarki tworzą wyjątkowe danie. „Zamiast pestek dyni możemy użyć pestek słonecznika lub piniowych orzeszków” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Owocowo
Sposób na owoce z grilla? Położyć na grzankach! Idealne w tym celu będą gruszki. Aby przyrządzić grzanki z grillowaną gruszką, najpierw chwilę marynujemy gruszki w przyprawie, a następnie smażymy na rozgrzanym grillu. Na pokrojoną bagietkę nakładamy porcję rukoli, grillowaną gruszkę i odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, a potem całość wrzucamy na grilla.
Kropka nad „i”, czyli dipy
Grill to także niezwykłe w smaku dipy, które świetnie sprawdzą się do szaszłyków, kiełbasy, polędwiczek. Dip paprykowy stanowi połączenie czerwonej papryki, szalotki i papryczki chili. Aby było jeszcze bardziej „paprykowo”, do dipu można dodać łyżeczkę wędzonej papryki w proszku.