Warzywne dodatki do kanapek
Zima wcale nie musi oznaczać rezygnacji z warzyw – nawet świeżych. Po pierwszych przymrozkach rośnie bowiem najlepszy jarmuż. To modne w ostatnich czasach warzywo po zamrożeniu traci lekką goryczkę i staje się dobrym dodatkiem do kanapek. Jego liście są dość sztywne i twarde, dlatego najlepiej będą smakować z pełnoziarnistym chlebem. Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym możesz podać również jako kanapki z jajkiem kurzym, dołączając do nich kiełki i suszone pomidory dla urozmaicenia smaku. Bardziej popularnym warzywem, po które chętnie sięga się w zimie, jest ogórek w wersji kiszonej, który pasuje do wędlin, pasztetów oraz twarogów. Kanapka z ogórkiem, szynką, kukurydzą i papryką, podana na chrupkim pieczywie, będzie odpowiednia nie tylko na śniadanie, ale i na przekąskę w trakcie dnia lub przystawkę podczas spotkania z przyjaciółmi. Zimową porą warto sięgać również po warzywa marynowane. Jednym ze sprawdzonych sposobów na wyśmienitą zimową kolację są kanapki ze śledziową sałatką i marynowanymi buraczkami.
Ciepłe dodatki do kanapek
Podczas mroźnych dni chętniej sięgamy po ciepłe posiłki – również dodatki do kanapek przygotujesz na patelni albo w piekarniku. Opiecz paprykę, cebulę i bakłażana do kanapek z pieczonymi warzywami lub spróbuj, jak smacznie komponują się wszystkie składniki na kanapkach z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną. Góralski ser i żurawina to już niemal klasyczne zimowe połączenie – polecamy szczególnie suszoną żurawinę, ale pasuje również dżem z jej dodatkiem. Na ciepło zrobisz też pyszny warzywny smalec, np. z ciecierzycy. Innym popularnym dodatkiem do kanapek, odpowiednim zarówno na ciepło, jak i na zimno, są jajka. Mogą być serwowane na twardo, w formie jajecznicy albo sadzone – te ostatnie są niezbędnym składnikiem wybornych francuskich tostów croque madame. Jeśli natomiast szukasz sposobu na bardziej wykwintne śniadanie w weekend, postaw na oryginalną kanapkę z awokado i jajkiem w koszulce.
Rozgrzewające dodatki do kanapek
Zimą dobrze jest wybierać mocniejsze w smaku czy pikantniejsze zioła i przyprawy. Znajdziesz je zwłaszcza wśród składników kuchni orientalnej, np. hinduskiej. Znana mieszanka przypraw curry, czyli połączenie m.in. kurkumy, kardamonu, anyżu, cynamonu i pieprzu (w zależności od regionu) to odpowiedni dodatek do kanapek zimą. Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, czyli miks klasycznego polskiego nabiału i azjatyckich przypraw, są tego doskonałym przykładem. Najlepiej wybrać do nich dość gęsty serek albo odsączyć go z nadmiaru płynnej śmietanki. Bardziej efektowną przekąską, odpowiednią np. na domowe przyjęcie, będą kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chili. Ta ostra papryczka stanowi oryginalny składnik kanapek, a w połączeniu z pieczywem, słodkimi figami i delikatną szynką, może być apetycznym elementem szwedzkiego stołu.
Dodatki do kanapek na zimę to cała gama produktów, zarówno tych popularnych, jedzonych często, jak i oryginalnych, serwowanych na wyjątkowe okazje. Góralskie sery, wyraziste wędliny, pieczone, kiszone i marynowane warzywa oraz aromatyczne przyprawy – wybieraj takie kombinacje, które wydają Ci się najsmaczniejsze!