Kanapka z pieczonymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

498 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

650 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1764 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj kapary i czosnek, a bazylię pokrój w cienkie paseczki.

Kanapka z pieczonymi warzywami - Krok 1

Krok 2

Warzywa pokrój w plastry, pomieszaj z oliwą i ostrą papryką. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.

Kanapka z pieczonymi warzywami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie warzywa wystudź. Pomieszaj z czerwonym pesto, czosnkiem, bazylią i kaparami.

Kanapka z pieczonymi warzywami - Krok 3

Krok 4

Bułkę ciabaty przetnij na pół, posmaruj obficie margaryną, połóż sałatę i po jednym plastrze każdego z warzyw.

Kanapka z pieczonymi warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeżeli tolerujesz laktozę, możesz wzbogacić danie kawałkami sera, np. parmezanem lub mozarellą.

1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    może być na 2 śniadanie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pieczonymi warzywamiKanapka z pieczonymi warzywami

Szybkie danie na ciepło? Kanapka z pieczonymi warzywami. Będzie stanowiła nie tylko smaczne śniadanie, ale także kolorową, niewielką przekąskę w ciągu dnia. Pokrój w grube plastry cukinię, bakłażana, paprykę i czerwoną cebulę, skrop oliwą i zapiecz, aż zmiękną i delikatnie się zarumienią. Możesz dodać także inne warzywa, np. karczochy czy pomidory. Ponieważ pieczone warzywa będą miały bardzo delikatny smak, dopraw je wyrazistymi dodatkami. Użyj czosnku, bazylii i słonych, lekko cierpkich kaparów. Wymieszaj wszystko z czerwonym pesto, gęstym włoskim sosem z suszonych pomidorów, orzeszków piniowych oraz oliwy i parmezanu. Jeśli wolisz zielone pesto z bazylii, albo jeszcze inne jego odmiany, np. pesto z pietruszki lub jarmużu, dokonaj zmiany. Warzywa układaj na warstwie świeżej rukoli. Kanapki z pieczonymi warzywami podawaj na ciepło albo na zimno, na kromkach z ciabatty lub bagietki. Smaczne będą posypane startymi płatkami parmezanu. Mamy nadzieję, że przyrządzanie przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością!