Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym

- Krok 1Jajka ugotuj na twardo (3 min.), ostudź i ostrożnie obierz. Pokrój w plastry. Jarmuż, cebulę oraz pomidory pokrój w cienkie paski. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
- Krok 2W miseczce połącz jarmuż, cebulę, pomidory oraz uprażone orzeszki. Dodaj 2 łyżki oliwy z pomidorów, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Krok 3Kromki pieczywa posmaruj margaryną, a następnie na każdą z nich nałóż porcję przygotowanej sałatki.
- Krok 4Wierzch kanapek udekoruj plastrami przepiórczych jajek oraz kiełkami jarmużu i podawaj.


Czy kanapka może stanowić wykwintną przekąskę? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym przepisie. Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym to potrawa nie tylko smaczna i oryginalna, ale także bardzo dobrze prezentująca się na półmisku. Jarmuż wraz z dodatkami, czyli suszonymi pomidorami i cebulą, przygotuj w formie sałatki. Dodaj także prażone orzeszki pinii (zamiast nich sprawdzą się również pestki słonecznika), które podkreślą smak kanapek i dodadzą im więcej chrupkości, a całość dopraw oliwą oraz pieprzem. Chleb pełnoziarnisty posmaruj margaryną i nakładaj porcje jarmużu. Każdą z nich udekoruj kiełkami i plasterkami jajek przepiórczych ugotowanych na twardo. Jeśli chcesz, dodaj także po łyżeczce majonezu. Tak przyrządzone kanapki z jarmużem podawaj np. przed daniem głównym albo jako dodatek do sałatki warzywnej lub pieczonych mies. Sprawdź, jak smakują, a swoją opinią podziel się w komentarzu pod przepisem. Jest wiele sposobów na to, by kawałek pieczywa podać w nieco bardziej elegancki niż zwykle sposób – wypróbuj jeden z nich!