Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

199 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

6 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo (3 min.), ostudź i ostrożnie obierz. Pokrój w plastry. Jarmuż, cebulę oraz pomidory pokrój w cienkie paski. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz jarmuż, cebulę, pomidory oraz uprażone orzeszki. Dodaj 2 łyżki oliwy z pomidorów, dopraw do smaku i wymieszaj.

Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - Krok 2

Krok 3

Kromki pieczywa posmaruj margaryną, a następnie na każdą z nich nałóż porcję przygotowanej sałatki.

Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - Krok 3

Krok 4

Wierzch kanapek udekoruj plastrami przepiórczych jajek oraz kiełkami jarmużu i podawaj.

Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast przepiórczych jajek możesz użyć zwykłych kurzych jaj, ale przygotowanych w nieco inny sposób – ugotuj je na miękko w koszulkach i ułóż na każdej kanapce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczymKanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym

Czy kanapka może stanowić wykwintną przekąskę? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym przepisie. Kanapki z jarmużem i jajkiem przepiórczym to potrawa nie tylko smaczna i oryginalna, ale także bardzo dobrze prezentująca się na półmisku. Jarmuż wraz z dodatkami, czyli suszonymi pomidorami i cebulą, przygotuj w formie sałatki. Dodaj także prażone orzeszki pinii (zamiast nich sprawdzą się również pestki słonecznika), które podkreślą smak kanapek i dodadzą im więcej chrupkości, a całość dopraw oliwą oraz pieprzem. Chleb pełnoziarnisty posmaruj margaryną i nakładaj porcje jarmużu. Każdą z nich udekoruj kiełkami i plasterkami jajek przepiórczych ugotowanych na twardo. Jeśli chcesz, dodaj także po łyżeczce majonezu. Tak przyrządzone kanapki z jarmużem podawaj np. przed daniem głównym albo jako dodatek do sałatki warzywnej lub pieczonych mies. Sprawdź, jak smakują, a swoją opinią podziel się w komentarzu pod przepisem. Jest wiele sposobów na to, by kawałek pieczywa podać w nieco bardziej elegancki niż zwykle sposób – wypróbuj jeden z nich!