Przepisy na Muffinki z owocami
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Muffinki z owocami
Muffinki to świetny sposób na smaczne i poręczne wypieki. Do uatrakcyjnienia smaku ciasta możesz użyć wielu rodzajów owoców. W szczególności sprawdzą się te, które są niewielkich rozmiarów, czyli np. jagody, poziomki czy borówki. Większe należy przed użyciem podzielić na mniejsze kawałki. Zanim jednak umieścisz owoce w muffinkach, warto znać odpowiedź na pytanie: jak przygotować perfekcyjne ciasto – bazę do tych wypieków? Koniecznie zastosuj się do poniższych wskazówek. Najpierw rozpuść kostkę do pieczenia z cukrem i całość odstaw do ostygnięcia. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jeśli chcesz przygotować muffinki w wersji czekoladowej, dodaj do nich również kakao. Decydując się na taki dodatek, pamiętaj o tym, aby ograniczyć ilość mąki. Zadbaj również o to, aby wszystkie suche składniki przesiać przez sito – dzięki temu unikniesz w cieście nieestetycznych grudek. Dopiero później połącz zawartość obu naczyń. Ciasto na muffiny nie musi być dokładnie wymieszane. Są tacy, którzy twierdzą, że najlepsze efekty osiąga się, kiedy miesza się je widelcem. Następnie ciasto przełóż do papierowych foremek. W każdej z nich umieść tyle masy, aby zapełniła połowę wysokości. Jeśli planujesz umieścić owoce na wierzchu ciasta, warto wcześniej oprószyć je cienką warstwą mąki. Dzięki takiemu zabiegowi nie opadną na dno miniwypieków. Muffinki możesz dodatkowo posypać samodzielnie przygotowanymi wiórkami czekolady. Wystarczy, że tabliczkę schłodzisz w lodówce i zetrzesz ją na grubych oczkach tarki. Gotowe wypieki możesz również oprószyć równomierną warstwą cukru pudru lub rozsmarować na nich dowolny rodzaj lukru. Sprawdzą się także polewy czekoladowe. Nim zastygną, warto umieścić na nich wiórki kokosowe lub drobno posiekane orzechy. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii. Przygotujesz dzięki nim smaczne muffinki, które będą pasowały na wiele okazji, np. do popołudniowej kawy. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o naszych propozycjach. Smacznego.