Babeczki babci

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

282

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

10 dekagramów

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

1

15 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojoną w niewielkie kawałeczki Kasię i dokładnie utrzeć.

Krok 2

Śmietanę połączyć z cukrem i rozbełtanymi jajami.

Krok 3

Wszystko dokładnie wyrobić.

Krok 4

Ciasto pozostawić do schłodzenia, wkładając je na ok. 1 godzinę do lodówki.

Krok 5

Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wycinać krążki o średnicy nieco większej od górnej części foremek.

Krok 6

Krążkami ciasta wykładać foremki, a spód każdej nakłuć widelcem, owoce powtykać w ciasto.

Krok 7

Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 10-15 minut.

Krok 8

Foremki wyjąć z piekarnika, poczekać, aż babeczki ostygną i dopiero wtedy wyjmować je.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej