Ciasto drożdżowe bezglutenowe - dobry przepis | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Bezglutenowe ciasto drożdżowe

Z TRUSKAWKAMI

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

91

heart
381 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1087 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

7 gramów

2 sztuki

220 mililitrów

50 gramów

kruszonka:

50 gramów

100 gramów

3 łyżki

oraz:

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki wsypać drożdże i cukier. Dodać jajka, mleko i roztopione masło. Całość wymieszać drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub dosypać mąki (ciasto jednak powinno wyjść dość luźne).

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 1

Krok 2

Przełożyć ciasto do foremki i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 2

Krok 3

Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier i roztopione masło. Całość wymieszać. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone truskawki i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto drożdżowe z truskawkami smakuje równie dobrze z innymi sezonowymi owocami. 

2

Opinie o przepisie

  • Klopsiara

    Klopsiara , 11.04.2023

    Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i użyłam mąki kokosowej. Szkoda składników - wyszła piaskownica...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe ciasto drożdżoweBezglutenowe ciasto drożdżowe

Pachnące ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką to prawdziwy symbol domowych, prostych i pysznych deserów. Odmianą tego placka jest wersja drożdżówki bezglutenowej, gdzie mąkę pszenną zastąpiliśmy bezglutenową. Spróbujcie nowej odsłony ciasta drożdżowego, które z pewnością przypadnie wam do gustu. Doskonale łączy się z owocami, co ma szczególne znaczenie w okresie letnim, gdy mamy nieograniczony dostęp do świeżych truskawek, wiśni, jagód czy malin.

Dla kogo?

Dla każdego, kto preferuje dietę bez glutenu. Jeśli należycie do grona miłośników tradycyjnych domowych deserów – drożdżowiec bezglutenowy jest z pewnością dla was!

Na jaką okazję?

W przypadku ciasta drożdżowego bezglutenowego nie ma okazji, na którą ten placek się nie sprawdzi. Możecie go przygotować na co dzień, ale także przepis na ciasto drożdżowe z mąki kukurydzianej świetnie sprawdzi się na wyjątkowe przyjęcie czy świąteczne spotkanie w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Wykorzystując w kuchni drożdże, pamiętajcie, że do ich namnażania potrzebna jest optymalna temperatura. Zbyt niska nie aktywuje drożdży, a zbyt wysoka je zatrzyma.

Dla urozmaicenia:

Bezglutenowe ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z dodatkami owocowymi. Świeże truskawki, maliny czy jagody w sezonie zimowym możecie zastąpić mrożonkami.