
Składniki
6 sztuk
4 sztuki
100 gramów
100 gramów
50 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę umyj, zalej wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Krok 2
Daktyle, sok i skórkę z cytryny, cztery banany umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij na purée. Dwa pozostałe banany pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.

Krok 3
Do purée z bananów dodaj cynamon, imbir, olej, sól, sodę oczyszczoną, masło orzechowe, jaja i mąkę z kokosa. Dobrze wymieszaj.

Krok 4
Do masy dodaj orzechy i kawałki bananów.

Krok 5
Masę wymieszaj, przełóż do odpowiedniej formy wyłożonej pergaminem i piecz około 50 minut w temperaturze 180*C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy chlebek bananowy jest już gotowy.


Dobra rada:
Przepis na chlebek bananowy można modyfikować według własnego uznania: krem orzechowy zastąpić masłem lub margaryną lub do masy dodać rodzynki i dowolne bakalie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb bananowy
Szukacie przepisu na chlebek bananowy, który zawsze się udaje? Lubicie smakować nowości i poszerzać swoje kulinarne horyzonty? Jesteście w dobrym miejscu! Chleb bananowy, czyli chleb na słodko, który z powodzeniem można nazwać ciastem i podawać w charakterze słodkiego deseru. Wilgotna konsystencja i niezrównany aromat sprawiają, że trudno jest poprzestać na jednym kawałku. Nie brakuje w nim uwielbianych w wypiekach cynamonowych, imbirowych oraz orzechowych akcentów – a w dodatku nasz przepis na chleb bananowy jest bez dodatku cukru! Czego chcieć więcej?
Dla kogo?
Kto pokocha chlebek bananowy? Przepis przypadnie do gustu szczególnie wszystkim tym, którzy poszukują słodkości bez dodatku cukru. Dzięki obecności daktyli, rodzynek, bananów i masła orzechowego nie zatęsknicie za tym dodatkiem. Wilgotny chlebek bananowy posmakuje również zwolennikom alternatyw dla ciast tradycyjnych.
Na jaką okazję?
Bananowy chlebek to idealny przepis na przekąskę last minute. Chlebek bananowy jest idealnym rozwiązaniem, gdy spontanicznie zaprosiliście gości na podwieczorek i potrzebujecie nieskomplikowanego poczęstunku – ciasto na chlebek bananowy przygotujecie w zaledwie 30 minut. Co więcej, zwarta struktura sprawia, że bez problemu zapakujecie kawałki ciasta także na wynos.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia chleba bananowego możecie wykorzystać już bardzo dojrzałe owoce, które trzeba szybko zużyć. W kuchni nic się nie zmarnuje!
Dla urozmaicenia:
W przepisie na chleb bananowy pojawia się mąka kokosowa. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by do ciasta dodać także kokosowe wiórki, które wzmocnią aromat wypieku. Pamiętajcie też, że ciasto na chlebek bananowy możecie w dowolny sposób urozmaicić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do masy dodać garść ulubionych bakalii, orzechów lub owoców.