Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łatwe i pyszne ciasto, ale nie dla leniuchów - powinieneś zamieszać co najmniej 50 razy, aby masa była ładna i gładka. A tylko z takiej da się zrobić dobre brownies.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, zwiększ temperaturę do 200 stopni bez termoobiegu).Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Roztop masło, wymieszaj z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, wlej jajka, cały czas ubijając trzepaczką. Gdy masa będzie jednolita, dodaj orzechy i czekoladę, wymieszaj. Dodaj połowę sypkich składników, wymieszaj energicznie i dokładnie, a potem wsyp resztę sypkich składników i znowu mieszaj, aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Foremkę (szklaną lub ceramiczną; 35 x 30 cm) posmaruj masłem i wyłóż pergaminem (papier powinien wystawać poza formę). Wlej ciasto, kilkakrotnie uderz formą o blat, aby usunąć bąble powietrza. W ciasto powtykaj kawałeczki czekolady, piecz 30-35 minut. Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem i podaj z lodami.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej