Chrust czyli faworki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

0.5 kilograma

0.75 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiać mąkę, dodać żółtka i resztę składników i tyle śmietany, by ciasto po zagnieceniu miało konsystencję ciasta na makaron.

Krok 2

Ciasto dokładnie wyrobić rękoma.

Krok 3

Kawałki ciasta rozwałkowywać bardzo cieniutko i wykrajać paski, nacinając je w środku.

Krok 4

Jeden koniec paska przewijać przez nacięcie.

Krok 5

W sporym garnku rozgrzać tłuszcz. Faworki kłaść na gorący smalec i smażyć z obu stron na kolor złoty.

Krok 6

Zimne posypywać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrust czyli faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrust czyli faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrust czyli faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrust czyli faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrust czyli faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrust czyli faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrust czyli faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej