Przepisy na Faworki i chrust
2 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Faworki i chrust
Faworki, zwane również chrustami lub chruścikami, są doskonałą alternatywą dla popularnych pączków. Zwłaszcza w okresie karnawału, ostatków czy Tłustego Czwartku. Do ich przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, m.in.: mąki pszennej, oleju, jajek, mleka oraz kostki do pieczenia. Zazwyczaj faworki formułuje się w kokardki i smaży na głębokim tłuszczu, a ich wierzch posypuje obficie cukrem pudrem. Wypieki są nie tylko smaczne, ale również niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na podłużne prostokąty. Następnie przez zrobione uprzednio nacięcie przeciągnij jeden z krótszych boków, tworząc charakterystyczny kształt. Otrzymane w ten sposób faworki smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Przed podaniem, odsącz je na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem – gotowe! Pamiętaj, że dobre faworki powinny być lekkie i kruszyć się podczas jedzenia. Doskonałymi dodatkami do nich będą wieloowocowa marmolada oraz konfitura, np. różana. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie faworków, a każdy przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Jeśli chcesz, by po upieczeniu były wyjątkowo pulchne, do ciasta koniecznie dodaj esencję waniliową. Ciasto nie tylko pięknie wyrośnie, ale również zyska nieco inny smak. Na bazie przepisu na faworki przyrządzisz również kruche róże karnawałowe. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkuj, a następnie za pomocą na przykład szklanki, literatki oraz kieliszka, wykrawaj po trzy kółka na każdą różę. Każdy kawałek ciasta natnij z czterech stron i nakładaj od największego do najmniejszego, sklejając palcem. Przygotowane róże wkładaj na rozgrzany tłuszcz mniejszym kółkiem do spodu (po kilku minutach odwróć je na drugą stronę). Gotowy wypiek możesz udekorować nie tylko cukrem pudrem, ale również soczystymi wisienkami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania kruchych faworków. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!