Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

7

heart
180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zmiel drobno płatki owsiane i wymieszaj je z żurawiną i słonecznikiem.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - Krok 1

Krok 2

Dodaj do nich wodę i miód. Następnie całość wymieszaj i uformuj krążki.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - Krok 2

Krok 3

Ciasteczka piecz ok. 20-25 minut w temp. ok. 160 °C.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - Krok 3

Krok 4

Zjedz z kefirem i jabłkiem.

Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witamin: B2 i B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłkoCiasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem, kefir, jabłko

Uwielbiasz ciasteczka? Możesz sobie pozwolić na „małe co nieco”, dbając o zdrowie czy sylwetkę. Na drugie śniadanie możemy bowiem przygotować ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem. Do picia sprawdzi się orzeźwiający kefir.

Dla kogo?

Przepis na ciasteczka owsiane to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać, nie rezygnując jednocześnie z „małych przyjemności”. Co więcej, ciasteczka bez problemu możemy przygotować „na wynos” do pracy.

Na zdrowie

Nie bez powodu owies uważa się za jedno z najbardziej odżywczych zbóż. Potrawy z jego dodatkiem zawierają m.in. dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dzięki temu dodają nam sił i energii. Ciasteczka owsiane to również źródło cennego błonnika.

Czy wiesz, że?

Z płatków owsianych można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Oprócz znanej nam wszystkim owsianki i ciasteczek, z tego zboża przyrządza się kisiel, musli, granolę, a nawet spody do mazurków i kruszonek. Produkt sprawdza się również w daniach bardziej wytrawnych, jako składnik pieczywa, kotletów wegetariańskich oraz panierek do mięs.