Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

15

107 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 listek

1 łyżka

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

farsz do mięsa:

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - Krok 1

Krok 2

Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj. do ugotowanej marchewki dodaj Florę ProActiv o smaku masła i zmiksuj całość na gładką masę.

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - Krok 2

Krok 3

Szpinak uduś na oleju z czosnkiem. Zrób „kieszonkę” w mięsie i wypełnij ją nadzieniem. Mięso usmaż na patelni beztłuszczowej.

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - Krok 3

Krok 4

Sałatę porwij na drobne fragmenty i dodaj do niej sok z cytryny.

Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, manganu, witamin: A, E, C, B3, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Flora ProActiv o smaku masła

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv o smaku masła

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałatPierś kurczaka faszerowana szpinakiem z kaszą jęczmienną, puree z marchewki i mix sałat

Obiad powinien być nie tylko smaczny, zjedzony do syta, ale także wartościowy dla naszego organizmu. Takie kryteria spełnia kurczak faszerowany szpinakiem z kaszą pęczak. Idealne dopełnienie dania będzie stanowiło purée z marchewki oraz kompozycja rozmaitych sałat. Będzie kolorowo i bardzo zdrowo!

Dla kogo?

Jesteś na diecie i nieustannie starasz się dbać o linię, bo wiesz, że dzięki temu łatwiej będzie ci obniżyć stężenie cholesterolu? Jeśli tak, to powinieneś wypróbować ten przepis! Danie, w skład którego wchodzi kurczak, marchewkowe purée i kasza, znakomicie zaspokoi apetyt, będąc jednocześnie źródłem między innymi błonnika oraz „dobrych” tłuszczów.

Na zdrowie!

Taki obiad to spora dawka składników korzystnych dla zdrowia. Dzięki kaszy jęczmiennej pęczak dostarczamy do swojego organizmu wiele cennych składników odżywczych. Szczególnie istotne są beta-glukany, które są jednym ze składników błonnika. Beta-glukany, przyczyniają się do utrzymania stężenia cholesterolu we krwi. Wysoki cholesterol jest jednym z czynników ryzyka chorób serca, dlatego warto dbać o dobrą dietę.

Czy wiesz, że?

Kaszę jęczmienną możemy kupić w kilku odmianach. Najpopularniejsza z nich to perłowa. Z kolei najzdrowszą opcję stanowi pęczak. Jak je od siebie odróżnić? Odpowiedź kryje się w sposobie obróbki ziarna. Kasza jęczmienna perłowa charakteryzuje się całymi nasionami nie tylko pozbawionymi łuski, ale też poddanymi procesom technologicznym, w tym tak zwanemu polerowaniu. Pęczak również nie posiada zewnętrznej okrywy, ale przy tym nie była poddawana żadnym modyfikacjom i zachowuje swój naturalny kształt.