Ciasto malinowo-piankowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

2 łyżeczki

1 opakowanie

2 opakowania

4 sztuki

50 gramów

3 łyżki

500 mililitrów

150 gramów

300 gramów

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i dodać pozostałe składniki.

Krok 2

Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej Kasią i obsypanej kaszą manną.

Krok 3

Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy.

Krok 4

Maliny posypać cukrem (mrożone maliny najpierw rozmrozić). Wylać na sito, zebrany sok z malin uzupełnić wodą do 400 ml i zagotować.

Krok 5

Zestawić z ognia, wsypać galaretki, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić do lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć.

Krok 6

Wierzch ciasta posypać śmietan-fixem.

Krok 7

Na tak przygotowane ciasto rozłożyć równomiernie odsączone maliny.

Krok 8

Schłodzoną śmietankę ubić (trochę zostawić do dekoracji). Następnie powoli dodawać tężejącą galaretkę, cały czas miksując.

Krok 9

Masę śmietanową przełożyć do formy. Wyrównać masę, aby na całym cieście była równomiernie rozprowadzona.

Krok 10

Pozostałą śmietankę nakładać łyżką na kawałki ciasta. Udekorować malinami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej