Ciasto malinowo-piankowe

- Krok 1Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i dodać pozostałe składniki.
- Krok 2Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej Kasią i obsypanej kaszą manną.
- Krok 3Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy.
- Krok 4Maliny posypać cukrem (mrożone maliny najpierw rozmrozić). Wylać na sito, zebrany sok z malin uzupełnić wodą do 400 ml i zagotować.
- Krok 5Zestawić z ognia, wsypać galaretki, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić do lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć.
- Krok 6Wierzch ciasta posypać śmietan-fixem.
- Krok 7Na tak przygotowane ciasto rozłożyć równomiernie odsączone maliny.
- Krok 8Schłodzoną śmietankę ubić (trochę zostawić do dekoracji). Następnie powoli dodawać tężejącą galaretkę, cały czas miksując.
- Krok 9Masę śmietanową przełożyć do formy. Wyrównać masę, aby na całym cieście była równomiernie rozprowadzona.
- Krok 10Pozostałą śmietankę nakładać łyżką na kawałki ciasta. Udekorować malinami.
Przygotowanie