Ciasto malinowo-piankowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

150 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

175 gramów

2 łyżeczki

4 sztuki

300 gramów

3 łyżki

400 mililitrów

2 opakowania

500 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i dodać pozostałe składniki.

Krok 2

Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej Kasią i obsypanej kaszą manną.

Krok 3

Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy.

Krok 4

Maliny posypać cukrem (mrożone maliny najpierw rozmrozić). Wylać na sito, zebrany sok z malin uzupełnić wodą do 400 ml i zagotować.

Krok 5

Zestawić z ognia, wsypać galaretki, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić do lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć.

Krok 6

Wierzch ciasta posypać śmietan-fixem.

Krok 7

Na tak przygotowane ciasto rozłożyć równomiernie odsączone maliny.

Krok 8

Schłodzoną śmietankę ubić (trochę zostawić do dekoracji). Następnie powoli dodawać tężejącą galaretkę, cały czas miksując.

Krok 9

Masę śmietanową przełożyć do formy. Wyrównać masę, aby na całym cieście była równomiernie rozprowadzona.

Krok 10

Pozostałą śmietankę nakładać łyżką na kawałki ciasta. Udekorować malinami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto malinowo-piankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto malinowo-piankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto malinowo-piankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto malinowo-piankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto malinowo-piankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto malinowo-piankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto malinowo-piankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej