ciasto z galaretka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

0.5 łyżeczki

masa budyniowa:

2 szklanki

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

ponadto:

1 opakowanie

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Blaszkę o wym. 23x23 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem.

Krok 3

Ciasto przełożyć do formy. Piec ok.40 min. w temp. 180 st. C.

Krok 4

Masa budyniowa: budyń ugotować na mleku, dodając cukier. Ostudzony budyń utrzeć z Kasią.

Krok 5

Ciasto z galaretką: galaretkę przyrządzić wg. przepisu. Ostudzone ciasto posmarować masą.

Krok 6

Ułożyć owoce. Zalać tężejącą galaretką. Dowolnie udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasto z galaretka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasto z galaretka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasto z galaretka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasto z galaretka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasto z galaretka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasto z galaretka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasto z galaretka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ciasto z galaretkaciasto z galaretka

Ciasto z galaretką to propozycja na prosty i smaczny wypiek, którego podstawową wersję możesz w łatwy sposób urozmaicać. Doskonałym jego spodem będzie miękki placek z mąki pszennej. Aby wyszedł puszysty, starannie ubij jajka z cukrem pudrem. Słodyczy dodać może także odrobina miodu. Tak przygotowaną masę jajeczną połącz z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Upiecz ją w dowolnej formie. Ciasto z galaretką ciekawie będzie prezentować się np. jako niewielki torcik. Masę do niego przyrządź na bazie budyniu. Sięgnij po gotową propozycję ze sklepu lub przygotuj domowy budyń z kaszy manny i ciepłego mleka. Podkreśl jego smak szczyptą wanilii lub cynamonu. Ostudzony utrzyj z kostką do pieczenia. Zyskasz dzięki temu spójną i gęstą konsystencję kremu. Możesz ją zastąpić masą z serka homogenizowanego o neutralnym smaku (waniliowym lub śmietankowym). Do ciasta wykorzystaj owocową galaretkę. Dla urozmaicenia wkomponuj w nią kawałki świeżych owoców (zimą używaj mrożonych lub tych ze słoików). Wypróbuj ten przepis na proste i smaczne ciasto z galaretką.