Deser czekoladowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

10 łyżek

4 łyżki

1 łyżka

600 mililitrów

250 mililitrów

1.5 opakowania

3.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować biszkopt: rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C.

Krok 2

Wyłożyć dwie płytkie prostokątne (25x30 cm) formy do biszkoptów papierem do pieczenia.

Krok 3

4 jajka i 4 łyżki cukru ubijać mikserem przez 5-7 minut, przesiać 4 łyżki mąki i kakao i ostrożnie wymieszać do masy jajecznej.

Krok 4

Przerwać mieszanie, gdy tylko masa będzie jednolita.

Krok 5

Wlać do form i piec na środkowej półce w piekarniku przez 5-6 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie się kurczyć.

Krok 6

Przewrócić na druciany ruszt.

Krok 7

Drugi ruszt położyć na wierzchu i ponownie przewrócić: usunąć pierwszy ruszt i pozostawić ciasto, by ostygło.

Krok 8

Usunąć papier.

Krok 9

Przyciąć biszkopt i wyłożyć nim formę do pasztetów o wymiarach 19x9x7 cm, o pojemności 1,75 l.

Krok 10

Prostokąt ciasta o wymiarach 19x9 cm zachować na wierzch.

Krok 11

Przygotować mus z mlecznej czekolady, ubić 300 ml śmietany tak, by „ciągnęła się” za trzepaczką.

Krok 12

Włożyć 1,5 tabliczki czekolady mlecznej do miseczki.

Krok 13

Napełnić rondelek do połowy wodą i zagotować.

Krok 14

Zdjąć z ognia i postawić na nim miskę z czekoladą tak, by nie dotykała wody.

Krok 15

Zdjąć miskę z rondelka.

Krok 16

W rondelku na małym ogniu rozpuścić w 45 ml wody z 2 łyżkami cukru, zagotować.

Krok 17

W miseczce zacząć ubijać 2 żółtka, zalać nadal wrzącym syropem i ubijać je, aż mieszanina będzie gęsta i ostygnie.

Krok 18

Dodać czekoladę i szybko zamieszać (nie wolno mieszać za długo).

Krok 19

Dodać bitą śmietanę, po czym plastikową łopatką lub metalową łyżką zmieszać ją z czekoladową masą.

Krok 20

Przygotować mus z ciemnej czekolady: postępować wg wskazówek podanych w musie z mlecznej czekolady, ale zamiast mlecznej czekolady użyć ciemnej.

Krok 21

Wlać mus z mlecznej czekolady do formy, wygładzić łyżeczką, następnie wlać mus z ciemnej czekolady.

Krok 22

Przykryć zachowanym biszkoptowym prostokątem i chłodzić 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce.

Krok 23

Przygotować polewę: rozgrzać mleko prawie do wrzenia.

Krok 24

Wlać do czekolady i dobrze wymieszać.

Krok 25

W 75 ml wody rozpuścić 2 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia.

Krok 26

Wlać do czekolady.

Krok 27

Wyjąć deser z lodówki i, przewracając formę, wyłożyć go na druciany ruszt.

Krok 28

Podstawić pod ruszt półmisek i oblać deser polewą.

Krok 29

Następnie przełożyć go na czysty półmisek, podawać w temperaturze pokojowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej