Faworki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

219

33 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

1

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zimny tłuszcz posiekać nożem z mąką.

Krok 2

Dodać spirytus i tyle śmietany, aby można było zagnieść ciasto jak na makaron domowy.

Krok 3

Ciasto przełożyć do garnka i przynajmniej 10 min. energicznie ubijać, najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, a następnie zawinąć w folię i włożyć na całą noc do lodówki, a przynajmniej na 2 godz.

Krok 4

Ciasto rozwałkować jak najcieniej i wycinać romby z przecięciem w środku, a następnie formować tradycyjne faworki.

Krok 5

Smażyć w głębokim tłuszczu.

Krok 6

Jak ostygną posypać pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FaworkiFaworki

Kruche i słodkie faworki są szczególnie popularne w okresie karnawału. Smaży się je w głębokim tłuszczu w Tłusty Czwartek, i nie tylko. Jeśli ciasto jest za twarde, należy dodać do niego nieco więcej śmietany. Ubija się je przez jakiś czas, np. tłuczkiem do ziemniaków lub drewnianą łyżką, aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza. Następnie odstawia się na chwilę do lodówki. Dzięki temu słodka przekąska jest wyjątkowo krucha. Trzeba też pamiętać, by dość cienko rozwałkować ciasto. Po usmażeniu, faworki dobrze jest odłożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Tak przyrządzone ciastka posypuje się cukrem pudrem. Faworki, inaczej nazywane również chrustem, bardzo dobrze smakują także z gęstą, gorącą czekoladą. Przygotowuje się je też czasami w formie różyczek z odrobiną konfitury w środku. Do klasycznej wersji ciasteczek podaje się jako dodatek łyżkę owocowego dżemu. Jeśli masz ochotę na faworki, nie musisz czekać na karnawał. Dowiedz się z przepisu, jak je przygotować. Spróbuj i podziel się w komentarzu swoją opinią.