Przepisy na Faworki i chrust
2 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Faworki i chrust
Faworki, zwane również chrustami lub chruścikami, są doskonałą alternatywą dla popularnych pączków. Zwłaszcza w okresie karnawału, ostatków czy Tłustego Czwartku. Do ich przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, m.in.: mąki pszennej, oleju, jajek, mleka oraz kostki do pieczenia. Zazwyczaj faworki formułuje się w kokardki i smaży na głębokim tłuszczu, a ich wierzch posypuje obficie cukrem pudrem. Wypieki są nie tylko smaczne, ale również niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na podłużne prostokąty. Następnie przez zrobione uprzednio nacięcie przeciągnij jeden z krótszych boków, tworząc charakterystyczny kształt. Otrzymane w ten sposób faworki smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Przed podaniem, odsącz je na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem – gotowe! Pamiętaj, że dobre faworki powinny być lekkie i kruszyć się podczas jedzenia. Doskonałymi dodatkami do nich będą wieloowocowa marmolada oraz konfitura, np. różana. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie faworków, a każdy przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Jeśli chcesz, by po upieczeniu były wyjątkowo pulchne, do ciasta koniecznie dodaj esencję waniliową. Ciasto nie tylko pięknie wyrośnie, ale również zyska nieco inny smak. Na bazie przepisu na faworki przyrządzisz również kruche róże karnawałowe. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkuj, a następnie za pomocą na przykład szklanki, literatki oraz kieliszka, wykrawaj po trzy kółka na każdą różę. Każdy kawałek ciasta natnij z czterech stron i nakładaj od największego do najmniejszego, sklejając palcem. Przygotowane róże wkładaj na rozgrzany tłuszcz mniejszym kółkiem do spodu (po kilku minutach odwróć je na drugą stronę). Gotowy wypiek możesz udekorować nie tylko cukrem pudrem, ale również soczystymi wisienkami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania kruchych faworków. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!



