Faworki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

8 sztuk

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

750 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić żółtka. Dodać resztę składników i tyle śmietany, by ciasto po zagnieceniu miało konsystencję ciasta na makaron, tzn. powinno być twarde, zwarte i gęste.

Krok 2

Ciasto dokładnie wyrobić rękoma i bić je wałkiem, aż tworzyć się będą pęcherzyki powietrza.

Krok 3

Kawałki ciasta rozwałkowywać bardzo, bardzo cieniutko (tylko dzięki temu będą kruchutkie) i nożem (lub radełkiem) wykrajać paski nacinając je w środku.

Krok 4

Jeden koniec paska przewijać przez nacięcie. W sporym garnku rozgrzać tłuszcz.

Krok 5

Faworki kłaść na gorący smalec i smażyć z obu stron na kolor słomy (nie mogą być brązowe).

Krok 6

Faworki wyjmować cedzakową łyżką lub 2 widelcami odcedzając z tłuszczu i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami lub papierowym ręcznikiem. Zimne posypywać cukrem pudrem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej