Faworki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

439 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

526 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 gramów

170 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników szybko wyrobić ciasto, przepuścić przez maszynkę do mięsa, uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.

Krok 2

Ciasto cienko rozwałkować i radełkiem wykrawać paski szerokości około 3 cm.

Krok 3

Każdy naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez nacięcie.

Krok 4

Faworki układać na blasze i piec 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 150-160 st. C

Krok 5

Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FaworkiFaworki

Faworki, nazywane również chrustem, chruścikiem lub kreplami (ostatni z wyrazów oznacza również pączki) to znana słodka przekąska, którą wyjątkowo łatwo przygotować. Oryginalnie faworki wywodzą się z Litwy i Niemiec. Są popularnymi ciastkami przyrządzanymi podczas tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek poprzedzający Środę Popielcową. Swoim kształtem przypominają złożoną kokardkę i stąd właśnie wzięła się ich polska nazwa – wywodząca się od francuskiego słowa „faveur”, które oznacza jedwabną tasiemkę lub wąską wstążkę. Początkowo faworki przygotowywało się z ciasta na pączki. Później do ich przyrządzania zaczęto używać ciasta lanego i biszkoptowego, a w końcu tzw. ciasta zbijanego. To ostatnie wykorzystuje się również do robienia róż karnawałowych – chrupiących ciastek o kształcie przypominającym kwiaty róży, które spożywa się w tym samym okresie, co faworki. Gotowe warto udekorować, posypując je cukrem pudrem (przesianym przez sito). Sprawdź nasz przepis, dzięki któremu te smaczne ciastka przygotujesz w prosty sposób.