Griwech, czyli algierskie faworki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
12 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

15 gramów

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

dodatkowo:

1 litr

150 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Kasię roztop w rondelku. Do suchych składników dodaj: roztopioną Kasię, ocet, roztrzepane jajko, rozpuszczony w 2 łyżkach wody szafran i esencję pomarańczową, wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj kilka łyżek wody.

Griwech, czyli algierskie faworki - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Ciasto podziel na 3 części, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Griwech, czyli algierskie faworki - Krok 2

Krok 3

Jedną część schłodzonego ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek, oprósz mąką i złóż na trzy części, sklej brzegi i ponownie rozwałkuj. Tą czynność powtórz trzy razy.

Griwech, czyli algierskie faworki - Krok 3

Krok 4

Ostatecznie rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek (najłatwiej to zrobić maszynką do robienia makaronu) i potnij na prostokąty o wymiarach 7x10 cm. W środku każdego prostokąta zrób 15 nacięć.

Griwech, czyli algierskie faworki - Krok 4

Krok 5

Prostokąt ciasta z nacięciami złóż najpierw na pół, następnie rozdziel na środku, sklej dokładnie rogi na górze i dole, i przewlecz ciasto przez środek (podobnie jak w faworkach). To samo zrób z pozostałymi kawałkami ciasta.

Griwech, czyli algierskie faworki - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący skręć gaz do minimum i wkładaj po kilka ciastek, smaż po obu stronach, aż staną się rumiane. Osącz na papierowym ręczniku.

Griwech, czyli algierskie faworki - Krok 6

Krok 7

Zagotuj miód z wodą. Upieczone ciastka zanurz w otrzymanym syropem i posyp sezamem. Ułóż na kratce by obeschły.

Griwech, czyli algierskie faworki - Krok 7
Moje Ciasto

Dobra rada:

Ciastka są pracochłonne, ale wyjątkowe w smaku: bardzo delikatne i chrupiące, pełne aromatu miodowo-pomarańczowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Griwech, czyli algierskie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Griwech, czyli algierskie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Griwech, czyli algierskie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Griwech, czyli algierskie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Griwech, czyli algierskie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Griwech, czyli algierskie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Griwech, czyli algierskie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej