Keks

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

240 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

1 opakowanie

5 sztuk

100 gramów

10 sztuk

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię ukręć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku i cukier waniliowy.

Krok 2

Do tej masy dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Bakalie obtocz w mące, żeby nie opadły na dno.

Krok 4

Na koniec ciasto wymieszaj z ubitą pianą z białek i bakaliami.

Krok 5

Piecz 40-60 min. w podłużnej formie keksowej w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Mleczny keks bez pieczenia
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - KeksKeks

Keks to składające się z wielu bakalii, puszyste ciasto z delikatnie chrupiącą skórką. Przygotowuje się go z margaryny roztartej z cukrem pudrem, żółtkiem, cukrem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dorzuca się do tych składników bakalie. Dodatek suszonych moreli, fig i wiśni oraz rodzynków nadaje charakter temu prostemu wypiekowi. Dzięki nim staje się wyrazisty, słodki i mocno owocowy. Pamiętaj, by przed dołączeniem bakalii obtoczyć je w mące. W ten sposób nie opadną na dno formy z ciastem. Keks posyp po upieczeniu cukrem pudrem lub podawaj go z lukrem albo ulubioną polewą, np. cytrynową, karmelową czy też z mlecznej czekolady. Tego rodzaju wypiek jest kolorowy i wyjątkowo apetycznie wygląda. Jego zwarta konsystencja sprawia, że nadaje się do przenoszenia. Możesz zabrać go zatem do pracy lub na wycieczkę. Z kawą, mlekiem lub gorącą herbatą zamieni się nie tylko w smaczny deser, ale też słodki dodatek do śniadania. Chrupiące ciasto przygotujesz na podstawie podanego tu przepisu. Sprawdź go!