Keks

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

67

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

15 dekagramów

20 dekagramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

15 dekagramów

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka, cukier, Kasię, cukier waniliowy utrzeć.

Krok 2

Dodać mąkę, bakalie, konfitury, jagody i na koniec pianę z 4 białek.

Krok 3

Wszystko wymieszać i wylać do formy na keks.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tradycyjny keks
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KeksKeks

Keks z dodatkiem konfitury wiśniowej, jagód i bakalii jest dobrą propozycją dla wszystkich fanów biszkoptowych, delikatnie chrupiących wypieków. Przygotowuje się go dwustopniowo. Najpierw uciera się margarynę z żółtkami, cukrem białym i waniliowym. Kolejnym etapem jest dołączenie mąki i dodatków, czyli konfitury, owoców, rodzynek, orzechów, kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz innych wybranych bakalii. Ciasto po upieczeniu w prostokątnej formie posypuje się cukrem pudrem. Smaczną alternatywą dla cukru są też różnego rodzaju polewy oraz lukier. Polany nimi keks dobrze komponuje się posypany kokosem, orzechami, posiekaną lub tartą drobno czekoladą czy owocami. Podawany ze szklanką mleka lub kubkiem gorącej kawy sprawdzi się np. jako drugie śniadanie. Jeśli chcesz go potraktować jako deser po obiedzie, serwuj ciasto ze świeżymi owocami i łyżką bitej śmietany lub jogurtu wymieszanego z odrobiną miodu. Przekonaj się, że ta prosta słodka przekąska to dobra propozycja na wiele okazji. Przygotuj ją na podstawie tego przepisu.