Keks

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

2 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

2.5 szklanki

2 łyżeczki

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę z cukrem, cukrem waniliowym zagotować (aby rozpuścić cukier), do gorącego płynu dodać Kasię, rozpuścić.

Krok 2

Gdy ostygnie, dodać mąkę, żółtka, proszek.

Krok 3

Ciasto musi być gęste, jeśli wydaje się zbyt rzadkie, dosypać trochę mąki.

Krok 4

Dokładnie wymieszać, wsypać drobno pokrojone bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej (moje po obtoczeniu w mące na jedną keksówkę ważyły 350g), na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.

Krok 5

Całość przełożyć do keksówek wysmarowanych Kasią i wysypanych bułką tartą.

Krok 6

Piec w temp. 180 st. ok. 1h.

Krok 7

Ciasto może leżeć dość długo szczelnie zamknięte, jest wtedy lepsze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej