Keks

Autor: Szoonix Szoonix

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 łyżeczki

2 szklanki

1 opakowanie

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną masę,odstawić na bok.

Krok 2

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania,dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Do ubitych białek wsypać bakalie -wcześniej obtoczone w mące. białka z bakaliami dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.

Krok 4

Piec ok 40-60 min w podłóżnej formie keksowej w 180'C

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KeksKeks

Jedno z najbardziej popularnych bakaliowych ciast. Keks, zwany także cwibakiem, jest bardzo prosty w przygotowaniu: wystarczy jedynie ubić białka i wymieszać je z utartymi wcześniej składnikami. Pozostaje tylko połączenie powstałej masy z orzechami i rodzynkami. Keks jest wypiekiem bardzo uniwersalnym. W wielu regionach piecze się go z okazji świąt Bożego Narodzenia. Sprawdza się jako dodatek do kawy oraz przekąska między posiłkami. Podając go na drugie śniadanie lub podwieczorek, dołóż do niego porcję świeżych owoców lub szklankę soku. Kawałki ciasta posmaruj dżemem lub masłem orzechowym. Dobrze komponuje się także z mlekiem. Przepis łatwo zmodyfikować. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, użyj cynamonu albo innych przypraw korzennych. Może to być gotowa mieszanka piernikowa. Z kolei dzięki kakao, Twój keks nabierze czekoladowego posmaku. Serwując go na deser, możesz dołożyć do każdej porcji gałkę lodów albo łyżkę bitej śmietany. Jeśli lubisz urozmaicenia, przygotuj polewę. Wybierz swoje ulubione bakalie i wypróbuj ten przepis!