Keks

Autor: Ukasz Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

180 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać. Przygotować bakalie. Jeśli mamy gotową mieszankę keksową, należy pokroić bakalie na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Jeśli przygotowujemy mieszankę sami to migdały należy sparzyć wrzątkiem, gdy przestygną obrać ze skórki i posiekać. Kandyzowane skórki i figi pokroić.

Krok 2

Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Sodę wymieszać z mlekiem. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1min.) Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować mikserem na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników). Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.

Krok 3

Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasta nie powinno być więcej niż max. do ¾ wysokości formy. Ciasto będzie rosło podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. (Po ok. 30 min. pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Keks po ostygnięciu można polukrować (cukrem pudrem dobrze wymieszanym z małą ilością gorącej wody lub z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KeksKeks

Keks to doskonała i prosta propozycja na smaczny wypiek. Bazą ciasta powinna być mąka pszenna, ale warto dodać do niej odrobinę mąki ziemniaczanej, co sprawi, że zyska lepszą konsystencję. Aby keks wyszedł puszysty, sięgnij po sodę oczyszczoną, którą należy zmieszać z mlekiem. Dobrym sposobem jest także ubicie białek z jajka na twardą pianę i dodanie ich przed pieczeniem do masy na ciasto. Keks będzie miał złocisty kolor, jeśli dokładnie utrzesz żółtka z kostką do pieczenia. Opcjonalnie dodaj do nich szczyptę wanilii. Słodki posmak zapewni ciastu mieszanka bakalii. Przygotuj własną, sięgając po suszone owoce – sprawdzą się m.in. daktyle, rodzynki sułtańskie, figi i morele. Połącz je z kandyzowaną skórką z pomarańczy lub cytryny. Dodatkowo wykorzystaj także orzechy, np. włoskie, migdały lub nerkowca. Po upieczeniu, udekoruj keks lukrem z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Przed podaniem pokrój go na kawałki i serwuj sauté lub posmarowany owocowym dżemem. Koniecznie wypróbuj ten przepis na smaczne ciasto.