Keks ananasowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

20 gramów

5 sztuk

200 gramów

1.5 łyżeczki

5 łyżek

350 gramów

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj miękką Kasię i utrzyj.

Krok 2

Pod koniec ucierania dosyp mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko.

Krok 3

Cały czas ucieraj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Następnie dodaj kandyzowanego ananasa.

Krok 4

Białka ubij na sztywno. Całość wymieszaj z pianą z białek.

Krok 5

Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą foremki keksowej.

Krok 6

Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C około 40 minut. Ostudzone ciasto polej polewą, lub posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks ananasowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Keks ananasowyKeks ananasowy

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, koniecznie wypróbuj przepis na ananasowy keks. Ciasto przygotujesz, łącząc ze sobą kilka łatwo dostępnych produktów, m.in. jajka, mąkę, miękką kostkę do pieczenia oraz mleko. Wszystkie składniki mieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie dodaj do niej kandyzowanego ananasa i wyłóż do uprzednio natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując ananasa kandyzowaną skórką z pomarańczy czy cytryny. Jeśli chcesz wzbogacić smak wypieku, wykorzystaj również inne bakalie – doskonale sprawdzą się: migdały, rodzynki, orzechy, a także suszone figi, morele, daktyle czy żurawina. Dobrym pomysłem będzie użycie gotowej mieszanki keksowej. Ostudzone ciasto udekoruj, oblewając je polewą z białej czekolady lub posypując obficie cukrem pudrem. Wypiek podawaj z kubkiem kawy zbożowej, herbaty lub mleka. Pobierz listę składników i przygotuj miękki i smaczny keks ananasowy. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.