Keks na białkach

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 szklanka

3 szklanki

1 szklanka

2 szklanki

1 szklanka

2 łyżeczki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakalie pokroić niezbyt drobno i oprócz orzechów i migdałów zalać gorącym rumem i odstawić na pół godziny.

Krok 2

Po tym czasie osączyć je, ale rumu nie wylewać.

Krok 3

Roztopioną Kasię wymieszać z olejem i ostudzić.

Krok 4

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać ok. 5 minut.

Krok 5

Stopniowo wlewać letnią Kasię i wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie łyżką.

Krok 6

Wlać rum z owoców.

Krok 7

Wymieszać.

Krok 8

Na koniec dodać osączone bakalie oprószone mąką i delikatnie całość wymieszać.

Krok 9

Piec na natłuszczonej, wysypanej bułką tartą keksówce ok. 1 godz. w 180 st.

Krok 10

Ostudzone ciasto polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks na białkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks na białkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks na białkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks na białkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks na białkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks na białkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks na białkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej