Keks na białkach

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

124

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

1 szklanka

3 szklanki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 szczypta

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakalie pokroić niezbyt drobno i oprócz orzechów i migdałów zalać gorącym rumem i odstawić na pół godziny.

Krok 2

Po tym czasie osączyć je, ale rumu nie wylewać.

Krok 3

Roztopioną Kasię wymieszać z olejem i ostudzić.

Krok 4

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać ok. 5 minut.

Krok 5

Stopniowo wlewać letnią Kasię i wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie łyżką.

Krok 6

Wlać rum z owoców.

Krok 7

Wymieszać.

Krok 8

Na koniec dodać osączone bakalie oprószone mąką i delikatnie całość wymieszać.

Krok 9

Piec na natłuszczonej, wysypanej bułką tartą keksówce ok. 1 godz. w 180 st.

Krok 10

Ostudzone ciasto polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również