Keks świąteczny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

160 gramów

170 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek.

Krok 2

Kasię utrzyj mikserem z cukrem pudrem i waniliowym stopniowo dodając żółtka.

Krok 3

Mąkę wymieszać najpierw z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać do żółtek i wymieszać.

Krok 4

Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać ją do masy i mieszać ręcznie.

Krok 5

Dodać owoce wcześniej obtoczone w odrobinie mąki, żeby nie opadły podczas pieczenia.

Krok 6

Masę przełożyć do keksówki wcześniej wysmarowaną KASIĄ i posypaną bułką tartą.

Krok 7

Przed podaniem posypać odrobiną cukru pudru. SMACZNEGO.

5

Opinie o przepisie

  • Jarosław Mazur

    Jarosław Mazur , 22.12.2019

    Redakcjo te 45 min w 200 st to chyba przesada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krzeszewska

    Iwona Krzeszewska , 18.12.2017

    Ile czasu piec i w jakiej temperaturze?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto , 14.12.2015

    Dziękujemy za zwrócenie uwagi :) Odpowiedź na Pani pytanie jest w kroku 2. Pozdrawiamy, Redakcja Moje Ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wladyslawa kraw

    wladyslawa kraw , 09.12.2015

    a co zrobic z margaryną

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
KEKS EWY
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Keks świątecznyKeks świąteczny

Keks to jedno z najpopularniejszych ciast, które pojawiają się na wigilijnych stołach. Nic w tym dziwnego, gotowy wypiek jest nie tylko smaczny, ale również stosunkowo łatwy do przygotowania. Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować mieszanki keksowej, czyli odpowiedniej kompozycji bakalii. Wykorzystaj gotową lub własną, z wybranych, wymienionych składników: skórki pomarańczowej i cytrynowej, suszonego ananasa, papai, daktyli, wiśni czy rodzynków sułtańskich. Dodaj ją do dobrze wymieszanej masy na ciasto. Aby wypiek wyszedł idealny, zadbaj o to, aby starannie oddzielić żółtka od białek. Te drugie ubij na sztywną pianę i dodawaj ją stopniowo i starannie do masy przygotowanej z reszty składników. Najlepiej zrobić to łyżką. Następnie przełóż dobrze połączone produkty do specjalnej blachy, tzw. keksówki. Gotowy wypiek możesz ozdabiać na różne sposoby. Sprawdzi się np. lukier królewski lub posypka z przesianego przez sito cukru pudru. Koniecznie zobacz ten sprawdzony przepis na keks, który z powodzeniem podasz nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia.