Keks świąteczny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

17 dekagramów

15 dekagramów

4 sztuki

2.5 łyżeczki

35 dekagramów

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone bakalie moczymy w w gorącej wodzie (oprócz orzechów!).

Krok 2

Kasię z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i wsypać do masy. Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką i sok z cytryny.

Krok 3

Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto - powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki. Piec 45-50 minut w temperaturze około 180 st. Ostudzony keks posypujemy cukrem pudrem bądź lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej