Keks świąteczny

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

50 mililitrów

30 dekagramów

1 szczypta

35 dekagramów

15 dekagramów

2.5 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone bakalie moczymy w w gorącej wodzie (oprócz orzechów!).

Krok 2

Kasię z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i wsypać do masy. Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką i sok z cytryny.

Krok 3

Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto - powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki. Piec 45-50 minut w temperaturze około 180 st. Ostudzony keks posypujemy cukrem pudrem bądź lukrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej