Keks - przepisy na ciasta keksy: dobre, sprawdzone | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Keks

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KeksKeks

Keksy, zwane także cwibakami, to ciasta pełne składników, bogate w smaku, zwarte i wyraziste. Szczególnie chętnie pieczone są w okresie świątecznym, w zależności od regionu i domowych zwyczajów, zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Robi się je z ciasta ucieranego. Składniki łączy się ze sobą stopniowo i powoli. Powinno się je następnie ucierać, dość długo i bardzo dokładnie, by ciasto wyrosło jak najlepiej. Smaczne są także inne wariacje na temat keksów. Np. keks bez mąki, pieczony z samych tylko bakalii i mielonych migdałów. Te ostatnie zwiążą wszystkie składniki i dodatkowo nadadzą ciastu przyjemnego posmaku i aromatu. Keks przygotujesz także z mleka w proszku. Będzie miał wtedy formę białego bloku czekoladowego, który zastąpi klasyczne ciasto osobom unikającym spożywania mąki. Tym, co łączy wszystkie keksy, jest dodatek bakalii. Orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, kawałki czekolady, skórka pomarańczowa – nie może ich zabraknąć w dobrym keksie. Ich proporcje zmieniaj dowolnie, zgodnie z upodobaniami, np. zwiększając ilość suszonych owoców albo orzechów. Przed użyciem dobrze je namoczyć w soku owocowym. Bardzo ciekawą alternatywą dla bakalii będą warzywa. Oczywiście te o słodkim smaku, czyli buraki oraz marchewka. Ugotuj je, pokrój i dodaj do ciasta. Nie sól wody, w której będą gotowane, możesz ją za to lekko posłodzić. Dzięki warzywom, głównie burakom, ciasto zyska oryginalny kolor. Do warzyw pasować będą także orzechy włoskie. Cwibaki udadzą się także w wersjach: bananowej, czekoladowej czy korzennej. Keks z dodatkiem cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej z powodzeniem zastąpi klasyczny piernik. Polewę do keksu zrobisz z lukru, kakao, a w wersji świątecznej – z masy marcepanowej. Keksy są jednak tak pełne słodkich dodatków, że wystarczy je jedynie lekko oprószyć cukrem pudrem. Keks podawaj na podwieczorek, jako deser, a także na słodkie śniadanie. Wtedy serwuj go z owocowymi konfiturami i miodem. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, zobacz nasze propozycje na keks i upiecz go – nie tylko z okazji świąt.