Keks z warzywami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

77 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

250 gramów

200 gramów

5 sztuk

2 łyżki

bakalie:

350 gramów

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki i buraczki umyć, nie obierać. Ugotować oddzielnie na półmiękko. Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.

Keks z warzywami - Krok 1

Krok 2

W garnuszku ugotować syrop z 1/2 szklanki wody i 250 g cukru. Wsypać pokrojoną marchewkę i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Do syropu po marchewce wsypać pozostały cukier, wlać ocet i włożyć buraczki. Gotować również 10 minut. Buraczki wyjąć, a syrop zachować. Może się przydać do barwienia lukru lub deserów.

Keks z warzywami - Krok 2

Krok 3

Warzywa rozłożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 120 st.C piekarnika by obeschły. Wyjąć z piekarnika i oprószyć lekko mąką.

Keks z warzywami - Krok 3

Krok 4

Oddzielić żółtka od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Kasię utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku.

Keks z warzywami - Krok 4

Krok 5

Następnie dodać mąkę z proszkiem i ubitą na sztywno pianę z białek. Na koniec dodać oprószone mąką bakalie i delikatnie wymieszać łyżką.

Keks z warzywami - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełożyć do formy keksowej o wymiarach 10 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 60 minut. Po 30 minutach pieczenia lekko naciąć ciasto wzdłuż, by uniknąć nierównemu pęknięciu.

Keks z warzywami - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Naczaj

    Krzysztof Naczaj, 16.12.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko, 16.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko, 16.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko, 16.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko, 16.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko, 16.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Warzywko

    Daniel Warzywko, 16.12.2016

    super przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Keks z warzywamiKeks z warzywami

Klasyczny keks jest pełen kandyzowanych owoców i orzechów, natomiast jego nietypowa wersja z tego przepisu zawiera kawałki czerwonych buraczków i marchewki. Jarzyny należy gotować, aż będą półmiękkie, a następnie przestudzić, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Żeby dodatkowo podkreślić naturalną słodycz marchewki, gotuj ją przez chwilę w syropie z cukru i wody. W tym samym syropie, ale z łyżką octu spirytusowego, ugotuj także buraki. Dzięki temu zabiegowi zachowają swój bordowy kolor. Marchew i buraczki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do gorącego piekarnika, aby obeschły. Na koniec oprósz je mąką, by nie opadły na dno keksu. Ciasto keksowe przygotujesz, ucierając kostkę do pieczenia z cukrem, żółtkami i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy przygotowane wcześniej warzywa oraz ubitą na sztywno pianę z białek, która nada całości puszystą konsystencję. Ciasto piecz w keksówce, a gdy będzie gotowe i przestudzone, oprósz je cukrem pudrem. Wypróbuj nasz przepis na oryginalny keks z warzywami.