Klenater, czyli szwedzkie faworki

w wersji dla leniuchów

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

337

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

50 gramów

60 gramów

1 łyżka

200 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

dodatkowo:

2 łyżki

1 łyżeczka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę. Roztop Kasię i odstaw do ostygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mąkę, skórkę z cytryny, koniak i przestudzoną Kasię.

Klenater, czyli szwedzkie faworki - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem wymieszaj, a następnie przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Klenater, czyli szwedzkie faworki - Krok 2

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i potnij na dwucentymetrową kostkę.

Klenater, czyli szwedzkie faworki - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i smaż partiami małe ciasteczka. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Klenater, czyli szwedzkie faworki - Krok 4

Krok 5

Cukier wymieszaj z cynamonem. Usmażone ciasteczka obtocz w cukrze cynamonowym.

Klenater, czyli szwedzkie faworki - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Z tego samego ciasta można upiec faworki w tradycyjnym kształcie, należy ciasto cienko rozwałkować i pociąć na prostokąty o wymiarach 2x8 cm. W każdym prostokącie zrobić w środku nacięcie i przewinąć jeden róg ciasta przez środek. Smażyć jak wyżej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klenater, czyli szwedzkie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klenater, czyli szwedzkie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klenater, czyli szwedzkie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klenater, czyli szwedzkie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klenater, czyli szwedzkie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klenater, czyli szwedzkie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klenater, czyli szwedzkie faworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej