
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżeczek
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
250 opakowań
5 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż przed gotowaniem należy wypłukać w zimnej wodzie. Najpierw moczymy ryż przez około 30 min. Po tym czasie zmieni on kolor z niemal przezroczystego na mlecznobiały i matowy, stanie się również bardziej elastyczny, dzięki czemu będzie się mniej kruszył podczas mycia. Następnie wymieniamy wodę i okrężnymi ruchami delikatnie mieszamy. Ponownie wymieniamy wodę , czynności te powtarzamy, aż woda będzie klarowna, zwykle ok. 5 razy. Ryż odsączamy na sicie lub durszlaku. Ryż w proporcjach 1 do 1 (szklana ryżu szklanka wody) gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie ryż wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10 min. nie zdejmując pokrywki. W czasie gdy ryż się gotuje należy przygotować awaze-zu. W tym celu do niewielkiego garnka wlewamy ocet ryżowy wraz z solą i cukrem, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników (nie gotujemy).
Krok 2
Po 10 min. od wyłączenia kuchenki delikatnie przekładamy ryż z garnka do miski. Skrapiamy go niewielką ilością awase-zu i mieszamy delikatnie „tnąc” ryż drewnianą łopatką. Staramy się nie uszkodzić ziarenek. 1/4 ryżu odkładamy do 2 miseczki i dodajemy sok wyciśnięty z buraka.(tak uzyskujemy ładny różowy kolor, który nadaje sushi pięknego wyglądu).
Krok 3
Warzywa dokładnie umyjmy, a następnie obierzmy. Warzywa kroimy w tzw. słupki. Nie muszą być pokrojone równo, gdyż i tak będą schowane wewnątrz naszego sushi. Rybę również kroimy na mniejsze plastry. Paluszki krabowe czy inne owoce morza podobnie dostosowujemy kształtem.
Krok 4
Na macie bambusowej układamy sprasowane wodorosty błyszczącą stroną do dołu. Zostawiamy po około 1 cm od obu brzegów, zewnętrzny z nich smarujemy pastą wasabi lub octem ryżowym- ułatwi nam to sklejenie całego rulonu. Na nori układamy płasko pasek ryżu o szerokości mniej więcej kilu cm. Na ryż kładziemy kolejno rybę, warzywa i inne dodatki wedle uznania. Rulon zwijamy przy pomocy maty bambusowej, rolujemy dociskając z odpowiednią siłą, aby nasze sushi nabrało właściwego kształtu. Końcówka rulonu sklei się dzięki nałożonej wcześniej paście chrzanowej. Tak przygotowany rulon schładzamy, po czym kroimy na mniejsze kawałeczki o boku mniej więcej 1-2 cm.
Krok 5
Uramaki - procedura taka sam jak wyżej tylko po rozłożeniu ryżu, algi tak obracamy aby ryż był pod spodem a na górę układamy warzywa, owoce surumi, rybkę według uznania - rolujemy i obtaczamy w sezamie.
Krok 6
Kule ryżowe - na zwilżonej dłoni octem ryżowym lub rozkładamy ryż na górę układamy drobno posiekane warzywa rybkę lub surumi, rękami kształtujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w sezamie.
Krok 7
Nigiri-zushi są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Często nigiri owinięte jest cienkim paseczkiem nori.
Krok 8
Na stole wraz z sushi koniecznie powinny się znaleźć: sos sojowy, wasabi (ostry, zielony chrzan japoński), marynowany imbir, a do picia zielona herbata.
Krok 9
SMACZNEGO!!

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej