Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

10

130 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

10 łyżek

1 szklanka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki, następnie gotuj przez ok. 5 minut.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 1

Krok 2

Pestki dyni upraż na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 2

Krok 3

Maliny opłucz pod bieżącą wodą, osącz z nadmiaru wody.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 3

Krok 4

Owsiankę przelej do miseczki.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 4

Krok 5

Gotową owsiankę udekoruj malinami i pestkami dyni.

Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, manganu, kobalaminy, potasu, żelaza, cynku, kwasu foliowego, ryboflawiny, witaminy C, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Koktajl owocowy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyniLetnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni

Owsianka jest klasycznym sposobem na pożywny początek dnia, popularny zwłaszcza wśród osób aktywnych i prowadzących zdrowy styl życia. Przekąska ta znów wraca do mody: jest pyszna i jednocześnie zdrowa, a przygotować można ją różnorodnie. Mleczną zupę przyrządzisz nie tylko z płatków owsianych – w podanym przepisie zostały zastąpione żytnimi. Sięgnij po wersję pełnoziarnistą, nie błyskawiczną, a jeśli wolisz płynniejszą owsiankę, dodaj do niej nieco wody. Śniadanie to jest pełne witamin. Zawiera np. witaminę B12 (0,78 mg, tzn. 31% DRWS), B2 (0,41 mg, tzn. 29% DRWS) oraz kwas foliowy (45 mcg, tzn. 23% DRWS), a także wiele cennych składników mineralnych, np. potas (558 mg, tzn. 30% DRWS), miedź (0,4 mg, tzn. 40% DRWS), żelazo (2,9 mg, tzn. 21% DRWS), a nawet mangan (1 mg, tzn. 50% DRWS). Co ważne, mangan jest mikroskładnikiem, który przyczynia się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, utrzymania zdrowych kości oraz ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Zacznij zdrowo dzień!