Letnia owsianka z malinami i prażonymi pestkami dyni

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1042.2 kJ / 249.1 Kcal | 12 % |
Tłuszcz | 8.8 g | 13 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.9 g | 15 % |
Węglowodany | 37.9 g | 15 % |
w tym cukry | 12.3 g | 14 % |
Błonnik | 6.8 g | - |
Białko | 11.3 g | 23 % |
Sól | 0.6 g | 10 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 290 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki, następnie gotuj przez ok. 5 minut.
- Krok 2Pestki dyni upraż na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.
- Krok 3Maliny opłucz pod bieżącą wodą, osącz z nadmiaru wody.
- Krok 4Owsiankę przelej do miseczki.
- Krok 5Gotową owsiankę udekoruj malinami i pestkami dyni.
Posiłek jest źródłem: fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, manganu, kobalaminy, potasu, żelaza, cynku, kwasu foliowego, ryboflawiny, witaminy C, witaminy E.
Owsianka jest klasycznym sposobem na pożywny początek dnia, popularny zwłaszcza wśród osób aktywnych i prowadzących zdrowy styl życia. Przekąska ta znów wraca do mody: jest pyszna i jednocześnie zdrowa, a przygotować można ją różnorodnie. Mleczną zupę przyrządzisz nie tylko z płatków owsianych – w podanym przepisie zostały zastąpione żytnimi. Sięgnij po wersję pełnoziarnistą, nie błyskawiczną, a jeśli wolisz płynniejszą owsiankę, dodaj do niej nieco wody. Śniadanie to jest pełne witamin. Zawiera np. witaminę B12 (0,78 mg, tzn. 31% DRWS), B2 (0,41 mg, tzn. 29% DRWS) oraz kwas foliowy (45 mcg, tzn. 23% DRWS), a także wiele cennych składników mineralnych, np. potas (558 mg, tzn. 30% DRWS), miedź (0,4 mg, tzn. 40% DRWS), żelazo (2,9 mg, tzn. 21% DRWS), a nawet mangan (1 mg, tzn. 50% DRWS). Co ważne, mangan jest mikroskładnikiem, który przyczynia się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, utrzymania zdrowych kości oraz ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Zacznij zdrowo dzień!