Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

10

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

355 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

12 plastrów

16 sztuk

1 sztuka

12 łyżek

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajko ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 1

Krok 2

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody. Szpinak porwij na mniejsze kawałki, paprykę pokrój w cienkie paski, pomidorki podziel na ćwiartki, cebulę pokrój w kostkę.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki sałatki (oprócz jajka) połącz ze sobą, sałatkę połącz z przygotowanym według instrukcji na opakowaniu sosem sałatkowym Knorr Naturalnie Smaczne Koperkowo-ziołowym i skrop oliwą z oliwek.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 3

Krok 4

Pieczywo posmaruj Florą Original.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 4

Krok 5

Ćwiartki jajka połóż na wierzchu sałatki. Sałatkę podawaj z pieczywem.

Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: żelaza, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, potasu, magnezu, fosforu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywoKolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo

Sałatka ze szpinakiem i jajkiem to kolorowa propozycja na szybką fit kolację. Wiele osób w trakcie diety odchudzającej rezygnuje z tego posiłku, ale warto pamiętać, że zdrowa i pożywna kolacja jest ważnym posiłkiem w codziennym menu. To danie dostarcza 229 kcal, jest więc dobrą propozycją dla osób chcących kontrolować kaloryczność diety. Od czego zacząć przygotowania? Za pomocą sosu sałatkowego i oliwy połącz świeży szpinak (pozbawiony twardych końcówek), chrupiącą czerwoną paprykę, słodkie pomidorki cherry oraz kukurydzę. Wybierz sos koperkowo-ziołowy, który świetnie podkreśli smak wymienionych warzyw. Do sałatki dodaj też czerwoną cebulę o łagodnym, słodkawym smaku, która jednocześnie nada sałatce chrupkości, oraz ugotowane na twardo jajko. Gotową fit sałatkę podawaj z kromką żytniego chleba razowego, posmarowaną dobrej jakości margaryną. Oliwa z oliwek oraz margaryna sprawiają, że danie jest źródłem witaminy E. Sałatka ze szpinakiem i jajkiem to pożywny, pełen witamin posiłek, który będzie miłym akcentem na zakończenie długiego dnia. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale mogą smakować warzywa – najlepiej podawaj je z niesłodzoną herbatą zieloną albo owocową.