Kolorowa sałatka z jajkiem i sosem koperkowo-ziołowym, pieczywo

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 958.6 kJ / 229.1 Kcal | 12 % |
Tłuszcz | 10.3 g | 15 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.6 g | 13 % |
Węglowodany | 30.1 g | 12 % |
w tym cukry | 1.9 g | 2 % |
Błonnik | 6.9 g | - |
Białko | 10.1 g | 20 % |
Sól | 2 g | 33 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 269 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Jajko ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
- Krok 2Wszystkie warzywa dokładnie umyj, odsącz z nadmiaru wody. Szpinak porwij na mniejsze kawałki, paprykę pokrój w cienkie paski, pomidorki podziel na ćwiartki, cebulę pokrój w kostkę.
- Krok 3Wszystkie składniki sałatki (oprócz jajka) połącz ze sobą, sałatkę połącz z przygotowanym według instrukcji na opakowaniu sosem sałatkowym Knorr Naturalnie Smaczne Koperkowo-ziołowym i skrop oliwą z oliwek.
- Krok 4Pieczywo posmaruj Florą Original.
- Krok 5Ćwiartki jajka połóż na wierzchu sałatki. Sałatkę podawaj z pieczywem.
Posiłek jest źródłem: żelaza, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, potasu, magnezu, fosforu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12.
Sałatka ze szpinakiem i jajkiem to kolorowa propozycja na szybką fit kolację. Wiele osób w trakcie diety odchudzającej rezygnuje z tego posiłku, ale warto pamiętać, że zdrowa i pożywna kolacja jest ważnym posiłkiem w codziennym menu. To danie dostarcza 229 kcal, jest więc dobrą propozycją dla osób chcących kontrolować kaloryczność diety. Od czego zacząć przygotowania? Za pomocą sosu sałatkowego i oliwy połącz świeży szpinak (pozbawiony twardych końcówek), chrupiącą czerwoną paprykę, słodkie pomidorki cherry oraz kukurydzę. Wybierz sos koperkowo-ziołowy, który świetnie podkreśli smak wymienionych warzyw. Do sałatki dodaj też czerwoną cebulę o łagodnym, słodkawym smaku, która jednocześnie nada sałatce chrupkości, oraz ugotowane na twardo jajko. Gotową fit sałatkę podawaj z kromką żytniego chleba razowego, posmarowaną dobrej jakości margaryną. Oliwa z oliwek oraz margaryna sprawiają, że danie jest źródłem witaminy E. Sałatka ze szpinakiem i jajkiem to pożywny, pełen witamin posiłek, który będzie miłym akcentem na zakończenie długiego dnia. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale mogą smakować warzywa – najlepiej podawaj je z niesłodzoną herbatą zieloną albo owocową.