Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

108 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

560 gramów

100 gramów

1 sztuka

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj mięso i osusz. Natrzyj dokładnie przyprawą Knorr do grilla i odstaw na 15 minut do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Mięso usmaż na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu.

Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz, zawiń pojedynczo w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (180 °C, ok. 20 minut).

Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj surówkę: kapustę i paprykę opłucz pod bieżącą wodą, następnie pokrój (kapustę w paseczki, paprykę w drobną kostkę). Do smaku można dodać świeżo mielony pieprz kolorowy.

Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - Krok 3

Krok 4

Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.

Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - Krok 4

Krok 5

Do obiadu wypij sok marchwiowy.

Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny, witaminy A, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, manganu, kobalaminy (witamina B12), jodu, witaminy E, witaminy D.

 

Wartość kaloryczna 3/4 szklanki soku z marchwi to 67,1 Kcal.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówkąGrillowany schab z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i surówką

Grillowany schab z pieczonymi ziemniakami i surówką to smaczna i pożywna propozycja obiadowa. Jest jednym z nielicznych posiłków w tej diecie, w których występuje mięso – w pozostałych przeważają składniki pochodzenia roślinnego, co jest zgodne z zaleceniami żywieniowymi, np. najnowszą piramidą zdrowego żywienia człowieka Instytutu Żywności i Żywienia. Mięso przed smażeniem zamarynuj w mieszance przypraw, by nabrało aromatu i smaku, a kiedy będzie się marynować, wykorzystaj ten czas na upieczenie ziemniaków. Wybierz młode, najlepiej nieduże egzemplarze, ponieważ szybciej się upieką, a ich skórka nie wymaga obierania. Umyj je dokładnie, osusz i zawiń w folię aluminiową. Grillowane mięso podawaj ze zdrową surówką z kapusty pekińskiej. Obiad popij fit sokiem marchwiowym bez dodatku cukru, najlepiej świeżo wyciskanym. Grillowany schab z pieczonymi ziemniakami to pożywny posiłek, bogaty w witaminy z grupy B (B1 – 1,54 mg, tzn. 140% DRWS, B2 – 0,48 mg, tzn. 34% DRWS, B6 – 1,37 mg, tzn. 97% DRWS, B12 – 1,14 mcg, tzn. 46% DRWS), witaminę A (1162 mcg, tzn. 145% DRWS) i witaminę C (75 mg, tzn. 93% DRWS), a także inne cenne dla zdrowia składniki, takie jak cynk (4,4 mg, tzn. 44% DRWS), miedź (0,4 mg, tzn. 40% DRWS) oraz potas (1496 mg, tzn. 75% DRWS).