Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 szklanki

4 sztuki

2 łyżeczki

4 łyżki

4 łyżeczki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wypłucz soczewicę pod bieżącą wodą, a następnie gotuj ją przez 15 minut.

Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - Krok 1

Krok 2

Przygotuj pastę z soczewicy: do ugotowanej, przestudzonej soczewicy, dodaj twarożek, pieprz czarny mielony i majeranek. Dokładnie wymieszaj.

Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - Krok 2

Krok 3

Pieczywo posmaruj margaryną Rama Classic, następnie pastą z soczewicy.

Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu kanapki połóż plasterki ogórka zielonego.

Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - Krok 4

Krok 5

Zaparz czarną herbatę, do esencji dodaj ciepłe mleko.

Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: manganu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, ryboflawiny, kobalaminy.

 

Wartość kaloryczna bawarki to 43,6 Kcal.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z czerwonej soczewicy i bawarka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z czerwonej soczewicy i bawarkaPasta z czerwonej soczewicy i bawarka

Drugie śniadanie to ważny posiłek w diecie. Pozwala uzupełnić energię w ciągu dnia i bez głodu doczekać obiadu. Powinno być pożywne i zdrowe, najlepiej też szybkie w przygotowaniu. Pasta z soczewicy na pieczywie razowym, podana z bawarką, to pyszna fit przekąska, którą przygotujesz przed pracą czy wyjściem na uczelnię. Soczewicę czerwoną gotuje się ok. 15 minut – wykorzystaj ten czas, by posmarować kromkę pieczywa margaryną oraz wymieszać chudy twaróg z przyprawami i miękką już soczewicą. Ułóż na chlebie plasterki świeżego ogórka, który doda przekąsce chrupkości i koloru. Do picia zaparz aromatyczną czarną herbatę i połącz ją pół na pół z mlekiem, by powstała bawarka. Pożywna pasta z soczewicy zyska na wyrazistości, kiedy doprawisz ją zmielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Możesz próbować również innych przypraw, np. mielonej papryki albo białego pieprzu. Tak przygotowane kanapki będą źródłem wapnia (139 mg, tzn. 17% DRWS), fosforu (201 mg, tzn. 28% DRWS), potasu (322 mg, tzn. 16% DRWS) oraz witamin B2 i B12 (0,29 mg, tzn. 21% DRWS dla B2, i 0,5 mg, tzn. 20% DRWS dla B12). Posiłki na diecie mogą być pyszne i urozmaicone – przekonaj się!