MALINOWA POKUSA

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

8 sztuk

2 szklanki

2 szklanki

1 szczypta

0.33 szklanki

1 łyżka

1 opakowanie

3 łyżki

krem waniliowy:

1 opakowanie

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 opakowania

krem malinowy:

1 opakowanie

2 opakowania

2 pęczki

poncz:

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

dekoracja:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: oddzielić białka od żółtek - białka ubić na sztywno dodając wcześniej szczyptę soli. Dodać cukier - nadal ubijać. Dodać żółtka, ocet i olej.

Krok 2

Na koniec dodać mąkę i biszkopt fix oraz kakao - wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok 40 min w 180 st.

Krok 3

Po wystudzeniu przekroić na pół. Nasączyć obie połówki biszkopta ponczem wykonanym z syropu malinowego, soku z cytryny, wody mineralnej oraz odrobiny alkoholu - wg uznania

Krok 4

KREM WANILIOWY: przygotować wg przepisu producenta dodając na koniec 100 g miękkiej margaryny Kasi. Dodać potarkowaną czekoladę

Krok 5

Krem wyłożyć na wystudzonej połówce nasączonego ponczem biszkopta. Na krem poukładać wzdłuż biszkopty najlepiej podłużne robiąc przerwy między rzędami. 2 galaretki malinowe rozpuścić w 0,5 l wody - jak będzie tężała wylać w przerwy między biszkoptami.

Krok 6

KREM MALINOWY: 1 galaretkę malinową rozpuścić w niepełnej szklance wody - ostudzić. Jak zacznie tężeć zmiksować z serkami homogenizowanymi, do masy dodać świeże maliny w całości

Krok 7

Masę delikatnie rozsmarować na cieście. Przykryć drugą połówką biszkopta. Wierzch polać polewą mleczną. Odstawić w chłodne miejsce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • MALINOWA POKUSA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • MALINOWA POKUSA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • MALINOWA POKUSA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • MALINOWA POKUSA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • MALINOWA POKUSA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • MALINOWA POKUSA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • MALINOWA POKUSA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej