Placek malinowo – bezowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

0.5 opakowania

2 sztuki

10 dekagramów

1 opakowanie

3 łyżki

75 dekagramów

4 sztuki

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, miękką Kasię i proszek do pieczenia połączyć ze sobą.

Krok 2

Jajka, cukier i cukier waniliowy bić na pianę i dodać do mąki.

Krok 3

Do ciasta dodać śmietanę i dobrze wyrobić.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na blasze i podpiec na złoty kolor.

Krok 5

Maliny umyć i osuszyć.

Krok 6

Poukładać na ciepłe ciasto.

Krok 7

Na bezową powłokę ubić białko na bardzo sztywną pianę.

Krok 8

Ubijając, wsypywać po trochu cukier.

Krok 9

Gdy powierzchnia masy stanie się błyszcząca, rozłożyć ją na cieście i zapiekać w temperaturze 200 stopni przez ok. 5 minut.

Krok 10

Masa bezowa musi być wszędzie nieco podbrązowiona.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej