Placek malinowo – bezowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

15 dekagramów

0.5 opakowania

2 sztuki

10 dekagramów

1 opakowanie

3 łyżki

75 dekagramów

4 sztuki

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, miękką Kasię i proszek do pieczenia połączyć ze sobą.

Krok 2

Jajka, cukier i cukier waniliowy bić na pianę i dodać do mąki.

Krok 3

Do ciasta dodać śmietanę i dobrze wyrobić.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na blasze i podpiec na złoty kolor.

Krok 5

Maliny umyć i osuszyć.

Krok 6

Poukładać na ciepłe ciasto.

Krok 7

Na bezową powłokę ubić białko na bardzo sztywną pianę.

Krok 8

Ubijając, wsypywać po trochu cukier.

Krok 9

Gdy powierzchnia masy stanie się błyszcząca, rozłożyć ją na cieście i zapiekać w temperaturze 200 stopni przez ok. 5 minut.

Krok 10

Masa bezowa musi być wszędzie nieco podbrązowiona.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek malinowo – bezowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta malinowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej