Przepisy na Pstrąga | Przepisy.pl pixel

Dania z Pstrągiem

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z pstrągiemDania z pstrągiem

Pstrąg potokowy jest rybą o smacznym, delikatnym mięsie. Istnieje również jego odmiana tęczowa, zwana łososiową, która wyróżnia się lekko różowym kolorem. Zwyczajowo pstrąg serwowany jest w całości. Zastanawiasz się, w jaki sposób go podać? Prostym i uniwersalnym sposobem będzie upieczenie go w folii spożywczej. Nadziej go obficie kawałkami cytryny oraz pietruszką. Te dodatki bardzo dobrze komponują się z wieloma rybami, podkreślą smak dania i nie zdominują go. Na farsz nadają się również warzywa, takie jak seler naciowy czy kapusta. Lubisz bardziej pikantne dania? Zamarynuj pstrąga na ostro. W tym celu połącz ulubione przyprawy, na przykład paprykę lub pieprz cayenne z olejem albo oliwą, i pozostaw w nich rybę przez kilka godzin. Podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, kremowym risotto lub domowymi frytkami. Pstrąg nadaje się także do pieczenia na grillu. Korzystając z tego sposobu, zawiń go w folię spożywczą lub użyj specjalnego rusztu do ryb. Jeśli lubisz jadać ryby w postaci filetów, wypróbuj sposobu na filety z pstrąga w migdałach. Chrupiące orzechy bardzo urozmaicają delikatne danie. Dodaj do nich sok z cytryny oraz pietruszkę (sprawdzi się też kolendra) i przygotuj aromatyczny sos. Tak przyrządzona ryba stanowi ciekawą przystawkę, którą zaserwujesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczną przekąskę przygotujesz także, używając pstrąga wędzonego. Bardzo dobrze pasuje jako samodzielny dodatek do chleba lub jako składnik różnych past. Drobne kawałki oddziel od ości i zmieszaj z majonezem lub twarogiem. Wykorzystaj do smarowania kanapek lub nadziewania efektownych wytrawnych babeczek. Udekoruj je gałązką koperku, czerwoną papryką, jajkiem przepiórczym lub posyp posiekanymi ziołami, na przykład bazylią. Pstrąg grillowany z łódeczkami ziemniaczanymi, pstrąg w migdałach czy faszerowany kapustą? Znajdź swój ulubiony przepis na tę delikatną rybę – sprawdź nasze przepisy, propozycje oraz porady szefa kuchni, a następnie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.