Skubaniec z wiśniami i bezą – przepis na placek | Przepisy.pl pixel

Skubaniec z wiśniami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

heart
339 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

541 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

60 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

300 gramów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, cukier puder, śmietanę oraz żółtka. Całość zagniatamy na kruche ciasto.

Skubaniec z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Ciasto dzielimy na trzy części i formujemy z nich kule. Do jednej z nich dosypujemy kakao i mieszamy. Odstawiamy wszystkie kule na 30 min do zamrażalnika.

Skubaniec z wiśniami - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie wiśnie rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru soku. Podsmażamy na małym ogniu, aby woda w większości wyparowała.

Skubaniec z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno „skubiemy” kawałki jednej części ciasta z zamrażalnika. Na ciasto przelewamy wiśnie. Następnie „skubiemy” kakaową kulę ciasta.

Skubaniec z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po chwili dodajemy cukier i ponownie ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Wykładamy ją na ciasto.

Skubaniec z wiśniami - Krok 5

Krok 6

Na wierzch „ skubiemy” trzecią kulę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C na ok 40 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Skubaniec z wiśniami - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Jędrzej

    Jędrzej , 17.08.2024

    Witam, o ile minut zwiększyć czas pieczenia jeśli podwoiłem ilość składników? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Jędrzej

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ilona

    Ilona , 24.08.2023

    Robię też z innymi owocami, np. ze śliwkami. Skubaniec pyszny jest. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania

    ania , 18.02.2023

    Czy do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.07.2022

    Smaki mojego dzieciństwa. Pamiętam jak babcia go robiła. Z wiśniami jeszcze nie robiłam, ale sezon się zacznie na wiśnie więc wszystko przede mną. Pięknie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skubaniec z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skubaniec z wiśniamiSkubaniec z wiśniami

Jak smakuje skubaniec z wiśniami? Jest pyszny! Słodycz przełamują orzeźwiające i lekko kwaskowe owoce, które idealnie komponują się z kruchym ciastem. Jak sama nazwa wskazuje, poszczególne warstwy placka wystarczy skubać i rozsypywać w formie. Dzięki temu unikacie mozolnego wałkowania. Co więcej – placek jest bardzo prosty w przygotowaniu. Z przepisem na skubaniec z wiśniami poradzą sobie nawet ci z was, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowym cukiernictwem.

Dla kogo?

Skubaniec lub nazywany inaczej kruszaniec z wiśniami to propozycja dla każdego, kto lubi proste desery, o orzeźwiającym owocowym smaku.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku! Ciasto skubaniec to idealna propozycja na codzienną porcję słodkości, na przekąskę w trakcie intensywnego dnia oraz na przyjęcie, wymagające oryginalnej kulinarnej oprawy.

Czy wiesz, że?

W Japonii spotkacie ponad 100 gatunków drzew wiśniowych. Nazwa kraj kwitnącej wiśni, jak mówi się często o Japonii, wzięła się z niezliczonych ilości kwiatów wiśni, które zaczynają kwitnąć na początku kwietnia. Mieszkańcy całego kraju podziwiają to zjawisko, organizując pikniki pod kolorowymi drzewami.

Dla urozmaicenia:

Do przepisu na skubaniec z wiśniami doskonale pasuje cukier puder, którym posypcie ciasto.