TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

1.5 łyżeczki

2 łyżki

masa śmietanowa:

0.5 litra

1 opakowanie

1 opakowanie

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 opakowania

0.5 opakowania

1 opakowanie

masa kajmakowa:

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT JASNO/CIEMNY: 6 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewany do 175 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowujemy Kasią i wykładamy papierem. Wlewamy połowę ciasta na biszkopt, do pozostałej części dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy, następnie wlewamy do tortownicy na jasną masę.

Krok 2

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.

Krok 3

MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę sporządzamy w jednej szklance wody (250ml), studzimy. Następnie ubijamy śmietanę ze śmietanfixem. Po ostudzeniu galaretki wlewamy do śmietany i dalej ubijamy.

Krok 4

Wkładamy na 30 minut do lodówki, aż stężeje masa.

Krok 5

MASA KAJMAKOWA: Kasię i masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i mieszamy, aż do połączenia składników.

Krok 6

Gruszki lub brzoskwinie kroimy na plasterki lub kostkę.

Krok 7

Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na 2 części (jasną i ciemną). Na spód kładziemy jasny biszkopt, smarujemy konfiturą, kładziemy masę śmietankową, pokrojone w paski gruszki, następnie nakładamy ciemny biszkopt i smarujemy masą kajmakową. Ozdabiamy wg własnych upodobań. Wkładamy na 3 godziny do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Gargamel
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej