TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ

- Krok 1BISZKOPT JASNO/CIEMNY: 6 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewany do 175 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowujemy Kasią i wykładamy papierem. Wlewamy połowę ciasta na biszkopt, do pozostałej części dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy, następnie wlewamy do tortownicy na jasną masę.
- Krok 2Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
- Krok 3MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę sporządzamy w jednej szklance wody (250ml), studzimy. Następnie ubijamy śmietanę ze śmietanfixem. Po ostudzeniu galaretki wlewamy do śmietany i dalej ubijamy.
- Krok 4Wkładamy na 30 minut do lodówki, aż stężeje masa.
- Krok 5MASA KAJMAKOWA: Kasię i masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i mieszamy, aż do połączenia składników.
- Krok 6Gruszki lub brzoskwinie kroimy na plasterki lub kostkę.
- Krok 7Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na 2 części (jasną i ciemną). Na spód kładziemy jasny biszkopt, smarujemy konfiturą, kładziemy masę śmietankową, pokrojone w paski gruszki, następnie nakładamy ciemny biszkopt i smarujemy masą kajmakową. Ozdabiamy wg własnych upodobań. Wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Przygotowanie